سلام دوستان! بعد از یک مدت مدید که درگیر سربازی و چند تا مشکل بزرگتر از سربازی بودم برگشتم تا دوباره یک مطلب جالب رو در مورد راه اندازی ال سی دی نوکیا به اشتراک بگذارم. البته هنوز هم سربازم:-D دو بار میرفتم سربازی بهتر بود این خروار اضافه را چه کنم!!!
راه اندازی ال سی دی نوکیا
خب بریم سر اصل مطلب!
چند سال قبل به دنبال یک LCD بودیم که هم گرافیکی باشه هم اندازش خوب باشه و مهمتر از همه قیمتش خوب باشه و خیلی خیلی مهمتر از همه هم اینکه نازک باشه. به همین منوال با ال سی دی nokia1202 آشنا شدیم این LCD با درایور STE2007 کنترل میشه این ال سی دی به صورت تک رنگ و ابعاد پیکسلی 96*68 پیکسل هست. اینو توی پاساژ چهارسو از بازرگانی رضا طبقه دوم خریدم فکر میکنم 2000 تومن ولی با تعداد بالااین ال سی دی رو با انواع میکروکنترلر راه اندازی کردیم و کلی کتابخونه رو گسترش دادیم براش تا رسم نمودار های گرافیکی و …
ولیکن چون این کتابخونه در موارد متعددی برای افراد خاصی توسعه داده شده اجازه ندارم همه این قسمتها رو به صورت اوپن سورس توی اینترنت قرار بدم.
به طور پیشفرض کتابخونه به صورتی نوشته شده که سرعت خوبی رو ارائه کنه و قابل استفاده باشه با تمام پینهای میکروکنترلر بشه ازش استفاده کرد من اینجا یک آموزش میزارم ولی یک توضیحاتم قرار میدم که چجوری این کتابخونه رو برای میکرو کنترلر های مختلف پورت کنیم.
اما توی پورت کردن این کتابخونه یک مشکل داریم اونم مقدار رم مصرفی هست. چون ال سی دی این گوشی قابلیت خوندن اطلاعات از روی رم خودشو به ما نمیده، ما مجبوریم یک رم در همین اندازه در خود میکروکنترلر برای ذخیره نسخه دوم و در دسترس اطلاعاتی که روی نمایشگر گذاشته شدهاند استفاده کنیم.
پینهای خروجی
خب میریم سراغ دیتاششیت ال سی دی خط به خط مطالعه میکنیم تا نکتهای جا نندازیم، ولیکن اول میریم سراغ ترتیب پینهای خروجی ماژول .LCD
این عکس ترتیب پینهای خروجی رو نشون میده:
این پینها به این ترتیب کار میکنن:
1- (not used) بدون استفاده این پین به جایی متصل نمیشه و فقط نگه دارنده هست برای فلت ال سی دی.
2- (reset) از این پین برای ریست کردن کنترلر STE2007 که داخل ال سی دی قرار داره استفاده میشه این پین باید پول آپ باشه و با 0 شدنش کنترلر LCD ریست میشه.
3- این پین برای انتخاب STE2007 استفاده میشه این پین باید قبل از ارسال دیتا به رم ال سی دی به وضعیت فعال یعنی 0 در بیاد و در حالت معمولی 1 باشه که کنترلر دیتایی دریافت نمیکنه. توضیحات بیشتر رو در نمودار میبینیم.
4- (GND) این پین هم تغذیه منفی کنترلر و دیسپلای هستش.
5- (MOSI) این پین معمولا در ارتباط SPI استفاده میشه و مخفف (Master Out Slave In ) هستش این پین دیتا های ورودی ما به کنترلر هستش و تمام دیتا هایی که قراره به STE2007 منتقل بشن از این پین نتقل میشن.
6- (SCK) در این پین برای سینک کردن بیت های دیتا بین میکرو کنترلر استفاده میشه یعنی سرعت انتقال دیتا و بیت های MOSI رو مشخص میکنه کلا الگورتیم اینه که STE2007 روی لبه بالا رونده پالس در این پایه وضعیت MOSI رو به عنوان یک بیت از دیتا برمیداره.
7- (3.3V) تغذیه LCD که حداکثر 3.3V میتونه باشه.
8- (3.3V) تغذیه LCD که حداکثر 3.3V میتونه باشه.
9- (GND) این پین هم تغذیه منفی کنترلر و دیسپلای هستش.
10- (-LED) این پین هم تغذیه منفی بکلایت LCD هستش.
11- (+LED) این پین هم تغذیه مثبت بکلایت LCD هستش.
12- (not used) بدون استفاده این پین به جایی متصل نمیشه و فقط نگه دارنده هست برای فلت ال سی دی.
همچنین بخوانید:
راه اندازی LCD گرافیکی Nokia 1661 و دانلود کتابخانه آن
اجرای بازی “تی-رکس” یا “دینو” مرورگر کروم روی آردوینو و lcd کاراکتری همراه با صدا
دیتاشیت LCD
خب برای راه اندازی ال سی دی نوکیا 1202 میریم سراغ دیتاشیت درایور این LCD یعنی STE2007 که میتونید از اینجا دانلود کنید.
در شکل بالا نحوه انتقال دیتاها از میکروکنترلر به رم STE2007 رو میبینیم که پایه CS با 1 شدنش پایان هر 9 بیت کامند رو ارسال میکنه. (صفحه 21 دیتاشیت)
حالا تکلیف سایر پینها چیه؟
mosi که برای انتقال دیتا هستش و SCK هم برای سینک کردن دیتا طبق شکل بالا الآن برای انتقال دیتا باید اینجوری عمل کنیم
وضعیت sck 0 میشه (به طوری معمول 0 باید باشه برای افزایش سرعت انتقال دیتا موقع راه اندازی اولیه (اینیشیال) ال سی دی این وضعیت رو مقدار میدیم که از اجرای اون توی هر سیکل جلوگیری بشه
وضعیت mosi رو مساوی قرار بدیم با بیتی که از دیتا قراره ارسال بشه.
وضعیت sck 1 میشه برای اینکه اسلیو مقدار این بیت دیتا رو از mosi بخونه
وضعیت sck 0 میشه (آماده میشه برای انتقال سینک و بیت بعدی از دیتا)
جلسه بعد میریم سراغ PCB و اینکه چجوری این پینها رو به میکروکنترلر وصل کنیم. در نظر دارم کل توضیحات کتابخونه (البتهی ورژن سادهتر از کتابخونه اصلی راه اندازی ال سی دی نوکیا) رو توی 6 جلسه آموزش بنویسم. 6 جلسه رو هم برای این گذاشتم که دسته بندی مطالب درست بشه:)
با آرزوی موفقت برای تمام خوانندگان این مطلب!
منبع:سیسوگ