اعداد اکتال

0
92
اعداد اکتال
اعداد اکتال

فهرست مطالب

  1. اعداد اکتال
  2. نمایش یک عدد اکتال
  3. اعداد کتال

سیستم شماره گذاری اکتال نوع دیگری از سیستم­‌های شماره گذاری رایانه‌­ای و دیجیتال است که یک دستگاه اعداد، بر مبنای 8 یا Base-8 است.

قواعد حاکم بر سیستم شماره گذاری اکتال شباهت بسیاری به سیستم شماره گذاری هگزادسیمال دارند، با این تفاوت که در دستگاه اعداد اکتال، اعداد باینری در مجموعه‌های سه بیتی گره بندی خواهند شد. هر یک از این گروه­ ها و یا مجموعه­ های سه بیتی می­‌توانند مقادیری بین ۰۰۰ باینری (معادل ۰ دسیمال) تا ۱۱۱ (معادل ۴+۲+۱=۷ دسیمال) را اختیار کنند.

سیستم شماره گذاری اکتال بر مبنای 8 تعریف می­‌شود، به عبارت دیگر برای نمایش اعداد در این سیستم، هر رقم می‌­تواند 8 وضعیت مختلف شامل اعداد (0 تا 7) را اختیار کند. بنابراین در فرمول کلی نمایش سیستم ­های شماره گذاری، مقدار q مربوط به دستگاه اعداد اکتال برابر 8 خواهد بود.

سیستم شماره گذاری اکتال

یکی از ویژگی ­های اصلی سیستم شماره گذاری اکتال وجود 8 رقم شمارش مجزا و متفاوت از 0 تا 7 است که در آن وزن هر رقم 8 برابر رقم قبلی خواهد بود. اولین رقم از سمت راست دارای کمترین ارزش (LSB) است. سیستم ­های دیجیتالی قدیمی، جهت شمارش مقادیر ورودی و خروجی از اعداد اکتال استفاده می‌­کردند. ورودی و خروجی­ های این سیستم ­ها گروه­ های 8 بیتی به عبارت دیگر یک بایتی بودند.

اعداد اکتال یک سیستم شمارش بر مبنای ۸ است، بنابراین برای هر رقم در یک عدد اکتال ۸ وضعیت و یا حالت ممکن مختلف وجود دارد. جهت نمایش یک عدد در سیستم اکتال از زیر نویس ۸ استفاده خواهد شد. برای مثال عدد اکتال ۲۳۷۸

همانند سیستم شماره گذاری هگزادسیمال، سیستم اعداد اکتال نیز به علت استفاده از فرمت فشرده­‌تر نسبت به اعداد باینری، گزینه مناسبی برای نمایش رشته­ های باینری طولانی محسوب  می­‌شود. با این حال، امروزه از سیستم شماره گذاری اکتال کمتر استفاده می­‌شود و این سیستم عملا کاربرد خود را به عنوان یک سیستم شماره گذاری دیجیتال از دست داده است.

نمایش یک عدد اکتال

نمایش یک عدد اکتال
عدد اکتال

 

در نمایش یک عدد اکتال تنها می‌­توان از ارقام ۰ تا ۷ استفاده کرد با این وجود تبدیل اعداد باینری و یا دسیمال به اعداد اکتال از الگویی مشابه با اعداد هگزادسیمال پیروی خواهد کرد.

جهت شمارش اعداد بزرگتر از ۷ در سیستم اعداد اکتال، کافیست یک ستون دیگر به اعداد اضافه شود و مانند اعداد هگزادسیمال، مجددا شماره گذاری از رقم ۰ شروع خواهد شد.

۰,۱,۲,۳,۴,۵,۶,۷,۱۰,۱۱,۱۲,۱۳,۱۴,۱۵,۱۶,۱۷,۲۰,۲۱,…

واضح است که اعداد ۱۰  یا ۲۰ به اعداد دسیمال اشاره ندارند، و در واقع آن‌ها نماینده ۱+۰ و ۲+۰ در دستگاه اعداد اکتال هستند.

در ادامه رابطه‌­ی بین اعداد باینری و اعداد اکتال بررسی خواهد شد.

اعداد کتال

اعداد کتال
اعداد کتال

بنابراین هر رقم اکتال بیانگر و معادل سه رقم باینری خواهد بود. یک مجموعه دو عددی اکتال، می­‌تواند تا عدد ۷۷۸ معادل عدد دسیمال ۶۳ را تولید کند. به همین ترتیب، یک مجموعه سه عددی اکتال، می­تواند تا عدد ۷۷۷۸ معادل عدد دسیمال ۵۱۱ و یک مجموعه چهار رقمی اکتال ۷۷۷۷۸ معادل عدد دسیمال ۴۰۹۵ را می­‌تواند تولید کند.


 

مثال ۱

معادل اکتال عدد باینری ۱۱۰۱۰۱۰۱۱۱۰۰۱۱۱۱۲ را محاسبه کنید.

 

با اضافه کردن دو صفر در سمت چپ پر ارزش­ترین رقم عدد باینری (MSB)، تعداد ارقام عدد به 18 که مضرب صحیحی از عدد 3 است افزایش می­یابد. . افزودن صفر پس از رقم MSB تغییری در مقدار عدد باینری ایجاد نخواهد کرد.

مثال ۱-معادل اکتال عدد باینری

بنابراین معادل اکتال عدد باینری ۰۰۱۱۰۱۰۱۰۱۱۱۰۰۱۱۱۱۲ برابر با عدد اکتال ۱۵۲۷۱۷۸ یا دسیمال ۵۴۷۳۵ است.

 


 

مثال ۲

معادل دسیمال عدد اکتال ۲۳۲۲۸ را محاسبه کنید.

مثال ۲-معادل دسیمال عدد اکتال

اگرچه دستگاه عددی اکتال نوعی سیستم شماره گذاری دیجیتال است، امروزه از آن کمتر استفاده می­شود، این درحالی است که سیستم شماره گذاری هگزادسیمال به علت انعطاف پذیری بالا، کاربرد بسیار بیشتری دارد.

 

 

منبع

 

منبع: ردرونیک

 

 

 

 

 

 

 

مطلب قبلیاعداد هگزادسیمال
مطلب بعدیسیستم شماره گذاری باینری

پاسخ دهید

لطفا نظر خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید