خازن چیست؟

0
146
خازن چیست؟
خازن چیست
فهرست مطالب
  1. خازن چیست؟
  2. ساختار خازن
  3. نماد خازن در مدار
  4. مثال خازن
  5. انواع خازن

خازن (Capacitor) یک قطعه الکترونیکی است که انرژی یا بار الکتریکی را ذخیره می‌کند.

خازن یک قطعه الکترونیکی است که انرژی یا بار الکتریکی را ذخیره می‌کند. خازن به صورت مختصر cap نامیده می‌شود. نماد الکترونیکی خازن حرف C و واحد اندازه‌گیری اش هم فاراد (F) است. می‌توانید خازن را یک باتری با ظرفیت کم در نظر بگیرید؛ همچون باتری، خازن می تواند شارژ و دشارژ شود. برخلاف مقاومت، خازن انرژی را هدر نمی‌دهد؛ بلکه انرژی را به شکل میدان الکترواستاتیک بین دو صفحه‌ی خود ذخیره می‌کند.

 

ساختار خازن

خازن‌ها دارای دو صفحه رسانای الکتریکی هستند که توسط یک ماده عایق (نارسانا) از یکدیگر جدا شده‌اند و روی این دو صفحه‌ی خود که به موازات هم قرار گرفته‌اند، به صورت مجزا بارهای الکتریکی مثبت و منفی را نگه می‌دارند.

خازن‌های موجود در بازار شکل‌های متنوعی دارند اما در حالت کلی تمامی آنها دارای دو رسانای الکتریکی (صفحه‌ها) که توسط یک دی‌الکتریک (همان عایق) از هم جدا شده‌اند، هستند. رساناها می‌توانند لایه‌های نازک فلزی، دیسک یا فویل آلمینیومی و … باشند. نقش دی‌الکتریک «همان عایق یا نارسانا»، بالا بردن ظرفیت شارژ خازن می‌باشد. دی‌الکتریک می تواند شیشه، سرامیک، لایه پلاستیکی، هوا، کاغذ، میکا (نوعی سیلیسات) و … باشد.

خازن‌ها به عنوان قسمتی از مدارهای الکتریکی، در بسیاری از ابزارآلات الکتریکی معمول مورد استفاده قرار می‌گیرند.

ساختار خازن

نماد خازن در مدار

شکل‌هایی که در شماتیک مدارها برای خازن وجود دارند:

نماد خازن در مدار
سه شکل مختلف نماد خازن در مدارات الکتریکی

مثال خازن

با اتصال یک خازن به صورت موازی با یک مقاومت و یک LED، خازن می‌تواند انرژی را ذخیره کرده و پس از قطع شدن باتری (توسط کلید) از این انرژی استفاده کند. این باعث می‌شود که LED نور خود را به آرامی از دست بدهد.

در شکل زیر، مداری که شرح دادیم قابل مشاهده است. برای اینکه در این مدار بتوانید این اثر را به خوبی مشاهده کنید، به یک خازن، با مقدار حداقلی ۱۰۰۰ میکروفاراد نیاز دارید.

مثال خازن
مداری که در آن نور LED، به دلیل انرژی ذخیره‌شده در خازن به آرامی ناپدید می‌شود

انواع خازن

انواع خازن

انواع مختلفی از خازن‌ها ساخته شده‌است که شکل، ماده سازنده و نوع ساخت آنها با همدیگر تفاوت دارد. خازن‌ها بر اساس ماده دی‌الکتریکی که در آنها به‌کار‌رفته، طبقه‌بندی می‌شوند.

۳ نوع رایج خازن‌ها:

  • خازن الکترولیت
  • خازن میکا
  • خازن سرامیکی
سه نوع رایج خازن‌ها
خازن الکترولیتی
سه نوع رایج خازن‌ها
خازن میکا
سه نوع رایج خازن‌ها
خازن سرامیکی

 

{  می‌توانید در بخش مفاهیم پایه الکترونیک سایت، درباره خازن‌ها و انواعشان بیشتر بدانید   }

پیشنهاد می‌کنیم بعد از مطالعه‌ی کامل تمامی بخش‌های هندبوک قطعه شناسی، مقاله‌های بخش مفاهیم پایه الکترونیک سایت (به دلیل تخصصی بودن مقالات این بخش) را بخوانید.

 

 

منبع:ردرونیک

 

مطلب قبلیمقاومت چیست
مطلب بعدیقطعات الکترونیکی اکتیو و پسیو

پاسخ دهید

لطفا نظر خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید