دستگاه LCR متر ابزاریست که میتواند با دقت و سرعت بالایی میزان ظرفیت خازن، مقاومت و اندوکتانس سلف را مشخص کند. از LCR متر با عنوان سلفسنج (L)، خازنسنج (C) و اهمسنج (R) نیز یاد میکنند. به علاوه از دیگر اندازهگیریهای دستگاه میتوان به پارامترهایی همچون Q (ضریب توان)، D (ضریب اتلاف)، سوسپتانس (بخش موهومی ادمیتانس)، کنداکتانس (هدایت الکتریکی) و ESR (بخش حقیقی امپدانس) اشاره کرد.
نحوه عملکرد LCR متر میدانیم که مولتی مترها دستگاههایی هستند که از طریق بایاس DC و اعمال ولتاژ به دو نقطه اندازهگیری شده بصورت سری یا موازی، میتوانند پارامترهای مختلفی را برای ما اندازهگیری کنند. به دلیل ولتاژ DC، مولتیمتر نمیتواند امپدانس را محاسبه کند و براساس تکنیک محاسبه زمان شارژ و دشارژ خازن به ما ظرفیت خازن را نشان میدهد؛ بنابراین به دقت محاسبهای دقیقتر از ۱ % دسترسی نداریم. اما در دستگاههای LCR متر دیجیتال با استفاده از تکنیک ولتاژ AC و محاسبه امپدانس، به دقتی ده برابر بیشتر از مولتی مترهای دیجیتال رسیدهایم. تکنولوزی ساخت در LCR مترها براساس اعمال ولتاژ AC میباشد و از این طریق امپدانس و زاویه فاز بین ولتاژ و جریان را محاسبه میکند تا پس از آن بتواند اندوکتانس و ظرفیت خازن را به دست آورد. یک LCR متر معمولا ۳ خروجی جهت اندازهگیری قطعات و یک خروجی برای کالیبراسیون دارد تا خطا را کاهش دهد و دقت خوبی به کاربر ارائه دهد.
نکات مهم دستگاه LCR متر فرکانس تست: یکی از پارامترهای مهم خازن سنج در اندازهگیری ظرفیت خازن، فرکانس آن است؛ بنابراین یک دستگاه LCR متر باید بتواند از فرکانسهای پر کاربرد و متنوع پشتیبانی کند. اغلب مدلهای دستی میتوانند فرکانسهای ۱۰۰، ۱۲۰، ۱ کیلو و ۱۰ کیلو هرتز را پشتیبانی کنند.
منبع:برنیکا