چکیده
رله دیستانس همانطور که از نامش مشخص است بر اساس اندازه گیری فاصله رله تا نقطه خطا کار می کند. به این ترتیب که اگر طول خط اندازه گیری شده از مقدار تنظیم شده برای رله کمتر باشد رله عمل خواهد کرد. رلة ديستانس بهترين رله براي حفاظت شبكههاي انتقال انرژي ميباشد. زيرا فقط بوسيلة چنين دستگاهي هر نوع اتصال در هر كجاي شبكه در كمترين مدت قطع ميشود و به همین جهت براي حفاظت شبكههاي فشار قوي و فشار متوسط از رلة ديستانس استفاده ميشود.
مقدمه
رله دیستانس اولین بار در آلمان در سال 1923 در یک شبکه فشار قوی نصب شد. رله دیستانس را می توان جهت حفاظت هر شبکه ای با هر فشار الکتریکی به کار برد. برای حفاظت شبکه های به ولتاژ بالاتر از60000 ولت، امروزه فقط از رله دیستانس استفاده میشود.
متن مقاله
- رله ديستانس(رله مقاومت سنج)
- عملکرد رله دیستانس
رله ديستانس(رله مقاومت سنج)
رله ديستانس يک رله حفاظتي است که زمان قطع آن تابع مقاومت طول سيم مي باشد. در بيشتر اوقات زمان قطع رله بايد تابع محل اتصال کوتاه نسبت به رله باشد ، و از اين رو اين زمان بايد تابع جهت معيني از انرژي اتصال کوتاه باشد. به طوري که مي دانيم هرچه محل اتصال کوتاه از رله دور تر باشد ، مقاومت ظاهري قطعه سيم بين محل اتصالي تا رله بزرگتر شده و در نتيجه مقاومت اهمي و غير اهمي آن نيز بزرگتر مي شود. از آنجا که در رشد تاسيسات برقي رابطه مستقيمي بين مقاومت و طول سيم وجود دارد ، لذا با استفاده از رله ديستانس به عنوان رله حفاظتي در سراسر خطوط انتقال انرژي عملا مشکل حفاظت موضعي و تنظيم جهش زماني رله هاي پي در پي بر طرف مي شود. رله هاي ديستانس صرف نظر از انواع مختلف آنها بر مبناي اندازه گيري فاصله الكتريكي رله تا محل خطا كار مي كنند. در مواقعي كه حداقل جريان خطا قابل مقايسه با جريان بار باشد، اين رله ها كاربرد وسيعي پيدا مي كنند و اين از آنجا ناشي مي شود كه رله هاي ديستانس به جريان حساس نيستند، بلكه امپدانس ظاهري (فاصله الكتريكي) تا محل خطا را مي سنجند. رله هاي ديستانس داراي يك امپدانس داخلي به نام امپدانس تنظيم رله مي باشند. اين امپدانس (Z0) برابر امپدانس قسمتي از خط است كه رله بايد آن قسمت را مورد حفاظت قرار دهد.
عملکرد رله دیستانس
رله دیستانس از لحاظ کار مانند رله جریان زیاد در مقابل اتصال کوتاه می باشد و رله دیستانس بر اساس فاصله یا امپدانس عمل می کند. یعنی رله دیستانس زمانی عمل می کند که امپدانس خط از مقدار تنظیم شده کمتر باشد در غیر این صورت عمل نمی کند و از لحاظی چون مقاومت مصرف کننده ها در حد تنظیم نیست از امپدانس مصرف کننده ها صرف نظر شده و در زمان اتصال کوتاه طبق رابطه Z=U/I امپدانس کم می شود چون جریان زیاد می گردد و هر چقدر این امپدانس به رله نزدیکتر شود رله زودتر قطع می کند. در ضمن در شبکه ای که چند رله دیستانس بکار می رود در موقع اتصالی همه رله های دیستانس تحریک شده ، ولی فقط رله ای قطع می کند که به محل اتصال نزدیک بوده و بقیه رله ها به حال خود بر می گردد.از رله های دیستانس برای حفاظت خطوط انتقال نیرو، که بر اساس ستینگهای ثابت قابل تنظیم اند، استفاده می شود . اما معمولاً وسعت ناحیه عملکرد این رله ها با تغییر شرایط شبکه ( توپولوژی شبکه، مقدار بار، مقدار تولید و … ) تغییر می کند و باعث عملکرد نادرست رله می شود. با استفاده از روش هایی که قابلیت پردازش اطلاعات و تشخیص الگو را داشته باشد مثل استفاده از ریزپردازنده ها و الگوریتم های هوشمند می توان رله های جدیدی به کار گرفت و از دقت بالایی برخوردارند و در نتیجه به حفاظت خوبی دست یافت .
منبع: برنیکا