در قسمت چهارم(تفاوت محیط شماتیک آلتیوم ۱۶ و۱۸) مقایسهای بین محیط شماتیک آلتیوم ۱۶و ۱۸ داشتیم و ابزارهای کاربردی این محیط در آلتیوم ۱۸ را باهم مرور کردیم. در این قسمت میخواهیم وارد محیط PCB شویم، به درخواست دوستان توضیحات را در ورژن ۱۸.۱ آلتیوم بیان میکنیم ولی در کنار آن تفاوتهای بین ورژن ۱۸ و ۱۶ را نیز بیان میکنیم تا به خواسته همه دوستان پاسخگفتهباشیم. با ما همراه باشید.
شمارهنویسی(Annotation)
بعداز کشیدن طرح شماتیک کاری که باید انجامداد Annotate گذاری المانهاست. درواقع با این کار به هر المان شمارهای اختصاص داده میشود تا در محیط PCB راحتتر قابل پیگیری باشد. برای Annotateنویسی ابتدا به منوی Tools رفته و از زبانه Annotation گزینه Annotate Schematic را انتخاب میکنیم.(میتوان از کلیدهای میانبر TAA نیز استفاده کرد.)
نکته: برای پاککردن تمامی شمارهگذاریها از زبانه Annotation گزینه Reset Schematic Designators را انتخابکنید.
در صفحه بازشده از منوی سمت چپ میتوانید ترتیب شمارهگذاری را تعیینکنید. بهصورت پیشفرض روی Across Then Down قرار دارد. ازنظر من این ترتیب خیلی در شماتیک مهم نیست و میتونه روی حالت پیشفرض باقی بمونه! چون بهتره بعداز کشیدن PCB مجدداً PCB را ReAnnotate کرد.
بعداز انجامدادن تنظیمات روی گزینه Update Changes List کلیک کرده تا تغییرات بروز شوند(تاثیر این گزینه بیشتر در زمانیکه قبلا شماتیک Annotate شده و سپس المانهای جدید اضافهشده باشد دیده میشود.) پساز آن روی گزینه Accept Changes کلیک نمایید تا وارد صفحه بعد شوید.
در این صفحه المانها اعتبارسنجی میشوند و درنهایت شمارهگذاری انجام میشود. پس ابتدا روی گزینه Validate Changes و سپس روی Execute Changes کلیک نمایید. تیکهای سبزی که در هر مرحله در سمت راست المانها ظاهر میشود نشاندهنده معتبربودن و Annoatateشدن آن المان است و درصورت وجود مشکل ضربدر قرمز میخورد.
در محیط شماتیک مشاهده میکنید، کنار هر المان بهجای علامت سوال شماره مخصوص آن قرارگرفتهاست.
نکته: روال Annotation در آلتیوم دیزاینر ورژن ۱۶.۱نیز دقیقاً بههمینصورت است.
نکته مهم: پساز هر مرحله حتماً تغییرات را ذخیرهکنید. خب الان به مرحلهای رسیدیم که میتونیم طراحی را به محیط PCB ببریم. پس ابتدا باید پروژه PCB را ایجاد کنیم:
ایجاد پروژه PCB
از منوی سمت چپ روی نام پروژه کلیک راست کرده تا منوی جدیدی باز شود. روی زبانه Add New Project کلیک کرده و سپس گزینه PCB را انتخابنمایید.
نکته: روال ایجاد پروژه PCB در آلتیوم دیزاینر ورژن ۱۶.۱ نیز روال دقیقاً بههمینصورت است.
محیط PCB بهصورتزیر برای شما باز میشود. البته درواقع در زبانه سمت چپ اضافه میشه و زحمت بازکردنش با خودتونه
صفحه ایجاد شده را ذخیره نمایید.
انتقال المانها از شماتیک به PCB:
در نوار سمت چپ فایل PCB اضافه میشود. حال مجدداً به صفحه شماتیک برمیگردیم و از منوی Design گزینه Update PCB Document (یا دکمههای D و U کیبورد) را میزنیم:
صفحهای بهصورتزیر برای شما باز میشود. اگر تمایلنداشتهباشین قطعات بهصورت یک room وارد PCB بشوند تیک مربوط به room را بردارید(شماره ۱). زمانیکه قطعات بهصورت یک room وارد PCB میشوند آزادی عمل شما برای جابجایی قطعات محدود میشه البته این قضیه زمانی محسوس میشه که شما چندتا شیت شماتیک داشته باشین که در اینصورت برای هر شیت یه room میسازه و اگه قطعات را از room خودشان خارجکنین ارور میگیره، نظرشخصی من اینهکه این تیک را بردارین. سپس گزینه Validate Changes را بزنید تا المانها اعتبارسنجی شوند. اگر در طراحی شما فوت پرینت المانی مشکل داشتهباشد و یا فوت پرینتی برای آن نباشد در این مرحله مشخص میشود. سپس گزینه Execute Changes را بزنید تا المانها وارد محیط PCB شوند. پساز اینکه صفحه PCB برای شما باز شد و عملیات انتقال به پایان رسید گزینه Close را بزنید.
خب به محیط زیبا و دوست داشتنی PCB خوش آمدید.
نکته: روال انتقال المانها از شماتیک به PCB در آلتیوم دیزاینر ورژن ۱۶.۱ نیز روال دقیقاً بههمینصورت است.
در قسمت ششم(مقدمات طراحی PCB در آلتیوم ۱۶ و ۱۸ ) آموزش آلتیوم دیزاینر مقدمات طراحی در محیط PCB را فراهم میکنیم تا بتوانیم طراحی حرفهایتری داشتهباشیم. با ما همراه باشید.
مطالب مرتبط
قسمت اول − آلتیوم دیزاینر چیست؟
قسمت دوم − ایجاد پروژه در آلتیوم دیزاینر
قسمت سوم − ابزارهای آلتیوم دیزاینر
قسمت چهارم − تفاوت محیط شماتیک آلتیوم 16 و 18
قسمت پنجم − ورود به دنیای PCB در آلتیوم دیزاینر
قسمت ششم − مقدمات طراحی PCB در آلتیوم 16 و 18
قسمت هفتم − طراحی PCB در آلتیوم دیزاینر 16 و 18
قسمت هشتم − ابزارهای محیط PCB
قسمت نهم − ساخت کتابخانه (شماتیک)
قسمت دهم − ساخت کتابخانه (فوت پرینت PCB)
قسمت یازدهم − تنظیمات Rules آلتیوم دیزاینر
قسمت دوازدهم − نکات کاربردی طراحی PCB
قسمت سیزدهم− دستورات پرکاربرد و کلیدهای میانبر در آلتیوم دیزاینر
قسمت چهادهم − افزودن حروف فارسی و لوگو به PCB
قسمت پانزدهم − سیگنال دیفرانسیلی
قسمت شانزدهم− لایههای PCB و طراحی برد چند لایه
قسمت هفدهم− تنظیم طول مسیرها ( Interactive Length Tuning )
دوره رایگان آموزش آلتیوم دیزاینر
منبع:سیسوگ