آردوینو یکیاز بزرگترین حرکتهای متنباز در حوزهی الکترونیک است و کمتر کسی است که تاحالا اسمش رو نشنیدهباشه اما همیشه یک مشکلاساسی داشته بهنظرمن؛ و اونهم نداشتن یک ویراشگر حرفهای است، در این پست سعی خواهیمکرد که یک ویرایشگر حرفهای رو برای آرودینو معرفیکنیم؛ شرکت ماکروسافت غول جهان سرمایهداری است؛ اما چطور امکاندارد که این دو درکنارهم قراربگیرند؟ جواب را بهسادگی میشود در تغییر رویه سیاستهای ماکروسافت دنبالکرد که در سالجاری حرکتهای بسیارزیادی را انجامداده که خود را حامی دنیای متنباز معرفیکند، از انتشار سورسکد MS-DOS تا خرید GitHub و… البته برخیاز این حرکتها هم کمی تاملبرانگیز است و مقداری نگرانکننده! از این قضایا که بگذریم ماکروسافت بهتازگی پروژهای متنباز را معرفیکرده که درواقع میتوان گفت همان ویرایشگر ویژوال استودیو است و تحتعنوان Vs Code شناخته میشود. قابلیتها و امکانات ویرایشگر ویژوال استودیو برکسی پوشیدهنیست.
ما در این آموزش سعی خواهیمکرد که بااستفادهاز این ویرایشگر قدرتمند و بااستفادهاز افزونه متن باز PlatformIO برای بردهای آردوینو برنامه بنویسیم و برروی آنها برنامهریزی کنیم. پس با ما همراه باشید.
ویژوال استودیو کد چیست؟
ویژوال استودیو کد در سال ۲۰۱۵ در کنفرانس Build معرفیشد و مدتی بعد در گیت هاب با لایسنس MIT منتشر شد که تاکنون بیشاز ۴۲هزار کامیت نیز داشتهاست. واقعا چهکسی فکر میکرد روزی ماکروسافت یک نرمافزار متنباز ارائهکنه آنهم تحت مجوز MIT؛ واقعا عجیبه؛ ولی خوبچیزیه که اتفاقافتاده و ماهم با آغوشباز از متنباز استقبالخواهیمکرد حتی اگر کار ماکروسافت بودهباشه؛ ویرایشگر ویژوال استودیو کد از زبانهای مختلفی پشتیبانی میکنه و تقریبا بهجرات میتوان گفت که درحالحاضر کمتر زبانی است که توسط این ویرایشگر پشتیبانی نشه. لازمه اشارهکنم که محبوبیت این ویرایشگر بهحدی است که طبق یه نظرسنجی که در سال۲۰۱۸ سایت Stack Overflow انجامداد؛ ویژوال استودیو کد با کسب رای ۳۴.۹درصد محبوبترین ویرایشگر انتخابشد. ویژوال استودیو کد برای پلتفرمهای ویندوز؛ لینوکس؛ مک دردسترس است و بهسادگی میتوانید از سایت ویژوال استودیو کد آنرا دانلود کنید.
نگراننباشید قرار نیست با حجم بزرگی از دانلود مواجهشوید؛ نسخه لینوکسی و ویندوزی این ویرایشگر تنها ۴۰مگابایت حجم دارد.
بعداز دانلود و نصب آن که مثل نصب همه نرمافزارهای دیگر است؛ در ادامه به کانفیگ و آمادهسازی این ویرایشگر برای آردوینو خواهیمپرداخت.
نصب PlatformIO برروی ویژوال استودیو کد
PlatformIO درواقع یک اکوسیستم کامل است برای طراحی و توسعه سیستمهای IOT(چیزنت) است. PlatformIO نیز متن است و نزدیکبه ۶۰۰عدد دستگاه و برد IOT را پشتیانی میکند؛ بردهای آردینو نیز از این جمله بردها هستند. برای نصب PlatformIO کافیه که گامهایزیر رو دونهبهدونه انجام بدید. اول در نرمافزار VSCode(ویژوال استودیو کد) به قسمت Package Manager بروید. دوم عبارت platformio-ide را جستجو کنید. سوم برروی کلید Install کلیککند و منتظرشوید تا نصب پایانیابد.
اگر نصب بهدرستی انجامشدهباشد؛ در نوارکناری VSCode باید آیکون PlatformIO را مشاهدهکنید. مطابق عکسزیر:
ساخت اولین پروژه آردوینو با ویژوال استودیو کد
برای ساخت پروژه ابتدا به صفحهی خانه(Home) در PlatfromIO بروید و برروی کلید New Project کلیککنید.
بعداز فشردن کلید New Project پنجرهای ظاهر میشود که لازماست نوع سختافزار و اسم پروژه و البته فریمور مورداستفاده را در آن مشخصکنید:
بعد ایجاد پروژه؛ بهسادگی میتوانید پروژه ایجادشده را در قسمت سمتچپ نرمافزار مشاهدهکنید، مطابق عکسزیر به قسمت src رفته و برروی فایل main.cpp دابلکلیک کنید تا فایلمذکور باز شود.
در فایل بازشده، کد زیر را بنویسید و آن را ذخیرهکنید:
#include <Arduino.h> int led = 13; void setup() { // put your setup code here, to run once: pinMode(led, OUTPUT); } void loop() { // put your main code here, to run repeatedly: digitalWrite(led, HIGH); // turn the LED on (HIGH is the voltage level) delay(100); // wait for a second digitalWrite(led, LOW); // turn the LED off by making the voltage LOW delay(100); // wait for a second }
بله بههمینراحتی؛ یک پروژه ساختهشد و کد موردنظر را به آن اضافهکردیم.
کامپایل و انتقالکد به برد آردوینو
همانطورکه در تصورزیر مشاهده میکند، برای کامپایل کد و پروگرام کردن برد Arduino تنها کافیاست از نوار ابزار پایین صفحه که معمولا به رنگ آبی هم هست؛ گزینههای مشخصشده را انتخابکنید.
منبع:سیسوگ