این پروژه شامل دو مدار میباشد. هرکدام از این دو مدار شامل یک قسمت فرستنده، گیرنده میباشد که در هر دو مشابه میباشد. عنوان پروژه تايپ بيسيم ميان دو اتاق يا دو محل در يك خانه، اداره يا ساختمان میباشد. دراين پروژه ما ميتوانيم ميان دو محل ارتباط نوشتاري به صورت بيسيم برقرار كنيم. قسمت فرستنده و گیرنده از یک ماژول به نام HMTR استفاده میشود. مدارها در در فاصله محدودی از یکدیگر قرار میگیرند که از طریق پورت سریال به میکرو متصل میشوند و کاربر آنرا کنترل میکند و دادههای مربوط به متن را به آن وارد میکند و دادههای ارسال شده را میخواندکه این ارتباط به صورت متقابل میباشد. مدار دیگر در محلی دیگر قرار میگیرد که ما اطلاعات راارسال ودریافت کنیم که هر دو مدار به یک روش کار میکنند. فرکانس کاری هر دو فرستنده و گیرنده 915 مگاهرتز میباشد که برد عملی آن حدود 100 متر میباشد.
امروزه ارتباط بیسیم بین دو نقطه به دلیل ویژگیهای سودمند، به ارتباط با سیم ترجیح داده میشود. میتوان ویژگی هایی نظیر افزایش فاصله با اندک هزینه، افزایش محدوده کاری، ارتباط سریعتر و… اشاره کرد که برای درک بیشتر این موضوع میتوان تفاوت بین دستگاه موبایل و تلفن ثابت را مورد بررسی قرار داد.
درمقیاس های کوچک و در قالب پروژههای دانشجویی میتوان ماژولهای مخابراتی بسیاری را نام برد که ما به دلیل سادگی عملکردماژول، از ماژول HM_TR که یک ماژول با ارتباط دو طرفه (فرستنده و گیرنده) میباشد استفاده کردهایم. در ادامه توضیحات مربوطه به ماژول آورده شده که نحوهی عملکرد آن به طور مفصل شرح داده شده است. این ماژولها به دلیل داشتن ارتباط سریال لازم است درکنار یک میکروکنترلر کار کنند. پس در این پروژه از میکروهای AVR نیز استفاده شده است.
هدف پروژه:
هدف اصلی این پروژه ایجاد ارتباط بیسیم بین دو میکرو که با این ماژول بایکدیگر در ارتباط هستند، میباشد. در ادامه توضیح مختصری ار نحوهی عملکرد ارتباط سریال آورده شده، سپس خصوصیات و مشخصات قطعات بکار رفته شده آمده است و در نهایت یک پروژه عملی با ماژولهای فوق شرح داده شده است.
ارتباط سريال
آموختيم كه در ارتباط سريال، بين فرستنده و گيرنده تنها يك سيم داده و يك سيم زمين وجود دارد. فرستنده بيتهاي داده را به صورت پشت سرهم سريال روي اين سيم قرار میدهد و در سمت گيرنده نيز بيتها يك به يك دريافت شده و كنار هم قرار میگيرند. با توجه به اينكه براي ارتباط سريال تنها يك جفت سيم ضروری است، اين نوع ارتباط برای تجهيزات مخابراتی و ارتباطات راه دور كاربرد وسيعی دارد. مثلاً ارتباطات در شبكه با كابل Cat-5 در فواصل چند متری واينترنت و خط تلفن در فواصل چند كيلومتری از اين نوع ارتباط استفاده میكنند. تصوركنيد اگرارتباطات اينترنتی با اتصال موازي انجام میشد، تمام معادن مس دنيا هم برای تأمين اين همه سيم كافي نبود.
ماژول HMTR
یکی از ماژولهای فرستنده وگیرنده دیتا با قابلیت اتصال به کامپیوتر که با کمک آن میتوان براحتی اطلاعات را به صورت بیسیم بین دو میکرو یا بین دو کامپیوتر یا میکرو و کامپیوتر انتقال داد ماژول HM-TR میباشد. طبق مشخصات این ماژول جز خانواده برد ۵۰۰ متر میباشد و طبق دیتا شیت آن در صورتی که ماژول حداقل ۱ متر از زمین فاصله داشته باشد اطلاعات را تا فاصله ۲۳۰ متر ارسال میکند. ماژول HMTR يكي ديگر از ماژولهاي سريال است كه يك ماژول نيمه دو طرفه میباشد و دارای سرعت انتقال اطلاعات از BPS 300 تا BPS 19200 می باشد.اين ماژول در 2 نوع با خروجی و ورودی TTL برای اتصال به ميكرو و خروجی و ورودی RS232 برای اتصال به پورت سريال كامپيوتر میباشد ونوع آنتن آن با بقيه ماژول ها متفاوت است و بايد برای آن از آنتن های بيسيم ( مانند تلفنهای بيسيم ) استفاده كرد.
منبع: میکرودیزاینرالکترونیک