ترموستات (سنسور)

0
90
ترموستات
ترموستات

چکیده

ترموستات یا سنسور حرارتی یک جزء از سیستم کنترل است که دمای سیستم را کنترل می کند و آن را در یک نقطه تعریف شده ثابت نگاه می دارد.

مقدمه

متن مقاله

  • ترموستات چیست
  • موارد كاربرد ترموستات
  • انواع ترموستات
  • ترموستات الكترومكانيكي
  • ترموستات الكترونيكي
  • مزیت استفاده از ترموستات
  • نحوه اتصال ترموستات

ترموستات چیست

ترموستات كنترل كننده الكتريكي خودكاری است براي تنظيم دما در فضاي بسته، معمولاً آن را به دستگاه هاي گرم يا سرد ساز متصل مي كنند; تا با قطع و وصل دستگاه، آن فضا را در دماي تنظيم شده ثابت نگه دارد. هنگامي كه دما به نقطه تنظيم برسد، ترموستات مدار برقي دستگاه را قطع مي كند و وقتي دما 3 الي 5 درجه از نقطه تنظيم پايين تر رود، دوباره مدار را وصل مي كند و دستگاه روشن مي شود.ترموستات ممکن است به روش های مختلفی ساخته شود و ممکن است از انواع سنسور ها برای سنجش دما استفاده کند.

انواع ترموستات

ترموستات ها از نظر محل نصب، نوع عملكرد، فصل سالی، نوع سنسور، رنج كاری، تعداد مراحل كار و از نظر حرارت به انواع مختلفی تقسیم می شوند. از نظرمحل نصب: به انواع اتاقی، كانالی، مستغرق و جداری تقسیم می شوند. از نظر نوع عملكرد: به انواع قطع و وصلی و تدریجی تقسیم می شوند. از نظر حرارت: به انواع حرارتی و برودتی تقسیم می گردند. از نظر رنج: به زیر صفر و بالای صفر تقسیم می شوند. از نظر تعداد مراحل كار: به یك مرحله ای، دو مرحله ای و پله ای(استپ کنترل) تقسیم می گردند. از نظر نوع سنسور: به بیمتالی، فانوسه ای، رئوستا و دیافراگمی تقسیم می شوند. از نظر فصلی: به سه نوع تابستانی، زمستانی و دو فصلی تقسیم می شوند.
انواع ترموستات
انواع ترموستات

 

ترموستات الكترومكانيكي

اين نوع ترموستات با استفاده از فرمان حسگر حرارتي توسط يكسري رابط مكانيكي به ميكروسوئيچ، سبب قطع و وصل مدار الكتريكي مي شود محصول اين نوع تكنولوژي داراي عمري طولاني است. ترموستات الكترومكانيكي داراي دو نوع حسگر دما مي باشد. يك نوع آن بر اساس اصل انبساط مايع عمل مي كند. اين سيستم حرارتي كه diastat ناميده مي شود و با نام ترموستات مويين نيز شناخته شده است، شامل: سنسور يا حسگر، لوله مويين و ديافراگم مي باشد. هنگامي كه دماي سنسور بالا مي رود مايع از طريق لوله مويين به داخل ديافراگم رفته و ايجاد انبساط كاري (Working distention) مي نمايد. به وسيله اين انبساط كاري كليد فنري (Snap action) به كار مي افتد كه مي تواند مدار را باز كنند يا ببندد. و نوع ديگر توسط انبساط فلز؛ كه ترموستات بايمتال ناميده مي شود، مستقيماً با انبساط فلز، كليد فنري عمل مي كند.
ترموستات الكترومكانيكي

ترموستات الكترونيكي

اين نوع ترموستات فرمان دريافت شده از سنسور دمايي را توسط جريان الكترونيكي به يك رله مينياتوري منتقل و سبب قطع و وصل جريان الكتريكي مي گردد.

ترموستات الكترونيكي

موارد كاربرد ترموستات

به طور كلي ترموستات براي تنظيم درجه حرارت مايعات، گازها و جامدات در دستگاههاي گرم يا سردساز در بخشهاي مختلف زير مورد استفاده قرار مي گيرد.: صنعتي : اعم از گلخانه ها،گرم خانه،كوره،ديگ هاي بخار و اتوكلاوها ساختمان : در بخش تاسيسات اعم از شوفا‍‍‍ژ خانه هاي مركزي و كنترل دما در سيستم هاي هواساز، چيلر و فن كوئل لوازم خانگي : در لباسشويي، ظرفشويي، سرخ كننده ها، سماور برقي، فرهاي برقي، آبگرمكن برقي و گازي

 

مزیت استفاده از ترموستات

کنترل سرمایش و گرمایش یکنواخت بصورت اتوماتیک قابلیت نصب بر روی دیوارکاهش مصرف انرژی

 

نحوه اتصال ترموستات

در ترموستات ها ترمینال ها به رنگ های مختلف و یا با حروف اختصاری مطابق با استاندارد نشان داده می شود.رنگ قرمز یا حرف R معرف ترمینال تغذیه (24 ولت)، رنگ سفید یا حرف W معرف اتصال به وسایل گرمایشی، رنگ زرد یا Y معرف اتصال به وسایل سرمایشی، رنگ سبز یا G معرف اتصال به فن، رنگ مشکی یا C معرف اتصال به سر مشترک می باشد
نحوه اتصال ترموستات
نحوه اتصال ترموستات

 

 

 

 

 

منبع: برنیکا

مطلب قبلیترموسوئیچ چیست (سنسور)
مطلب بعدیپروژه‌ های الکترونیک پیشنهادی

پاسخ دهید

لطفا نظر خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید