اینورتر یا مبدل برق دستگاهی الکتریکی است که جریان مستقیم را به جریان متناوب تبدیل میکند. جریان متناوب یا AC میتواند بر اساس نیاز هر دستگاه، ولتاژ و فرکانس متفاوتی داشته باشد که به وسیله ترانسفورماتورهای مناسب و مدارها کنترل میشود. کلمه اینورتر “Inverter” در لغت به معنای معکوس کننده است.
مبدل برق شبکه یا اینورتر
در دهههای اخیر تبدیل جریان مستقیم به متناوب کار راحتی نبوده و با توجه به نیاز بعضی از دستگاهها به جریان متناوب و کنترل جریان و ولتاژ ورودی، تبدیل این دو جریان به یک دیگر به یکی از نیازهای اساسی انسانها تبدیل شده است. از این رو دستگاهی الکتریکی به نام مبدل برق یا اینورتر به بازار آمد تا جریان مستقیم را به جریان متناوب تبدیل کند. اگر شما هم دستگاهی دارید که نیاز به تبدیل جریان دارد و یا علاقمند به آشنا شدن با دستگاه مبدل برق و مهمترین نوع آن ، مبدل برق متصل به شبکه، هستید؛ تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
مبدل برق یا اینورتر
اینورتر یا مبدل برق دستگاهی الکتریکی است که جریان مستقیم را به جریان متناوب تبدیل میکند. جریان متناوب یا AC میتواند بر اساس نیاز هر دستگاه، ولتاژ و فرکانس متفاوتی داشته باشد که به وسیله ترانسفورماتورهای مناسب و مدارها کنترل میشود. کلمه اینورتر “Inverter” در لغت به معنای معکوس کننده است. از زمان ابتدای کشف برق، جریان برق متناوب به راحتی به جریان برق مستقیم تبدیل میشده است اما در دهههای اخیر تبدیل جریان مستقیم به متناوب کار راحتی نبوده است. از این رو اینورترها وارد عمل شدند و امکان تبدیل راحت جریان مستقیم به متناوب را فراهم کردند.
ویژگیها
مبدلهای شبکه یا به اختصار اینورترها ویژگیهای زیاد دارند که از مهم ترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– کاهش انرژی مصرفی و در پی آن کاهش هزینهها
– کاهش جریان و در پی آن افزایش طول عمر وسایل
– داشتن محافظ (در برابر اضافه بار)
مبدل برق متصل به شبکه
یکی از انواع اینورترها، مبدل برق متصل به شبکه است. اینورتر متصل به شبکه، نوعی اینورتر است که علاوه بر تبدیل جریان مستقیم به جریان متناوب، قابلیت اتصال به شبکه برق را نیز دارد. مهم ترین کاربرد این نوع اینورتر، تبدیل ولتاژ DC پنلهای خورشیدی به ولتاژ AC است.
نحوه کارکرد مبدل متصل به شبکه
در زمانی که انرژی خورشید وجود دارد، این نوع اینورتر انرژی خورشید را به شما برمیگرداند و بقیه برق تولید شده را به سیستم شبکه برمیگرداند. در واقع میتوان گفت وظیفه اصلی این مبدل، تبدیل انرژی خورشیدی و فرستادن آن به منبع تغذیه است.
ویژگی مبدل برق متصل به شبکه
اینورتر متصل به شبکه توان DC را به توان AC تبدیل میکنند و این توان را به برق شهری تحویل میدهند. این اینورترها به گونه ای طراحی شده اند که هنگام قطع برق شهری، برق خروجی آنها نیز قطع شود که این یک ویژگی مثبت حفاظتی است. اینورتر متصل به شبکه این امکان را به افراد میدهد که علاوه بر تولید انرژی تجدید پذیر، در مواقعی که امکان تولید نیروی خورشیدی نیست، نیاز خود را از برق تامین کنند.
انواع اینورتر متصل به شبکه
اینورترهای متصل به شبکه به سه دسته کلی تقسیم میشوند که به شرح زیر میباشد:
1- اینورتر متصل به شبکه تک فاز
این دسته از اینورترها مناسب سیستمهای خورشیدی که نیاز به تولید برق صنعتی تک فاز میباشند، هستند. برق تولیدی این اینورترها تک فاز است و ولتاژ ورودی آنها 120 ولت – 600 ولت است.
2- اینورتر متصل به شبکه سه فاز
مورد بعدی از اینورترهای متصل به شبکه، اینروتر متصل به شبکه سه فاز است. برق خروجی این اینورترها سه فاز است و همچنین ولتاژ ورودی آنها 300 ولت – 1000 ولت است.
3- اینورتر متصل به شبکه سانترال یا مرکزی
آخرین مورد از اینورترهای متصل شبکه که در این مقاله بررسی خواهیم کرد، اینورترهای سه فازی هستند که توان آنها از 500 کیلو وات به بالا میباشند. این نوع اینورترها معمولا در مزرعههای خورشیدی استفاده میشود.
منبع: متاالکترونیک