در این قسمت تنظیمات کلاک میکروکنترلر را بررسی میکنیم.
برای شبیه سازی برنامههای نوشته شده معمولا نیازی به دانستن تنظیمات مربوط به کلاک میکروکنترلر نیست و کافی است در پنجرهی properties میکروکنترلر که با دوبار کلیک روی میکروکنترلر در محیط نرم افزار پروتئوس باز میشود، در بخش processor clock frequency مقدار کلاک مورد نظر را مطابق آنچه در کامپایلر مشخص کردهایم تنظیم کنیم.
برای آزمایش کدهای نوشته شده به صورت عملی باید بخش کلاک میکروکنترلر را به شکل مناسبی تنظیم کنیم. در این بخش تنظیمات مختلف بخش کلاک میکروکنترلر PIC18F452 که مشابه میکروکنترلرهای دیگر نیز میباشد را بررسی میکنیم.
به طور کلی 8 نوع حالت برای تامین کلاک میکروکنترلر وجود دارد. برای تنظیم میکروکنترلر بر روی هریک از این 8 حالت بایت بیتهای پیکربندی به نامهای FOSC0 ، FOSC1 و FOSC2 را توسط پروگرامر تنظیم کنیم. در ادامه مهم ترین و متداول ترین این روشها را بررسی میکنیم.
1- استفاده از کریستال یا رزوناتور خارجی
در این روش مطابق شکل زیر از یک کریستال یا رزوناتور سرامیکی که به پایههای OSC1 و OSC2 میکروکنترلر وصل شده است به همراه دو خازن بالانس استفاده میشود. مقدار متداول برای خازنها 22 پیکو فاراد است.
نکته : قرار دادن مقاومت Rs اختیاری است.
2- کلاک خارجی
در این روش از یک سیگنال خارجی برای تامین کلاک میکروکنترلر مطابق شکل زیر در حالی که پایه OSC2 باز است استفاده میشود.
3- اسیلاتور RC
در این روش از یک مدار RC سری مطابق شکل زیر برای ایجاد کلاک میکروکنترلر استفاده میشود.
مقدار متداول برای مقاومت بین 3 کیلو اهم تا 100 کیلو اهم و برای خازن بزرگتر از 20 پیکوفاراد میباشد. نکته جالب در این روش این است که یک سیگنال با فرکانس 1/4 کلاک اصلی میکروکنترلر در پایهی OSC2 ایجاد میشود که میتوان از آن در کاربردهای مختلف استفاده نمود.
تنظیمات بیتهای پیکربندی
همانطور که در ابتدا گفته شد برای تنظیم و انتخاب هریک از حالتهای مختلف کلاک میکروکنترلر باید بیتهای پیکربندیFOSC0 ، FOSC1 و FOSC2 را تنظیم کنیم.
برای تنظیم این بیتها در کامپایلر CCS C ، به سربرگ Tools رفته و بخش CCSLoad را انتخاب میکنیم. سپس مطابق شکل زیر وارد سربرگ file شده و قسمت configuration/ID را باز میکنیم.
مطابق شکل بالا اولین بخش مربوط به کلاک میکروکنترلر است که میتوانیم مطابق روش سختافزاری که برای تامین کلاک میکروکنترلر استفاده میکنیم و مقدار فرکانس کلاک، گزینه مناسب را انتخاب کنیم. امیدوارم این بخش هم برای شما مفید باشد. اگر سوالی داشتید در بخش نظرات مطرح کنید.
منبع: میکرودیزاینرالکترونیک