ضخامت خطوط در طراحی برد مدار چاپی در آلتیوم دیزاینر

0
115
ضخامت خطوط در طراحی برد مدار چاپی در آلتیوم دیزاینر
ضخامت خطوط در طراحی برد مدار چاپی در آلتیوم دیزاینر

ضخامت خطوط در طراحی برد مدار چاپی در آلتیوم دیزاینر، در این جلسه با نحوه انتخاب ضخامت track ها یا خطوط در طراحی برد مدار چاپی آشنا می‌شویم.

چرا انتخاب ضخامت صحیح برای خطوط لازم است؟

 

ضخامت خطوط در طراحی برد مدار چاپی در آلتیوم دیزاینر
ضخامت خطوط در طراحی برد مدار چاپی در آلتیوم دیزاینر

انتخاب ضخامت خطوط در طراحی مدار چاپی یکی از مهم‌ترین نکاتی است که باید به درستی رعایت شود. عدم رعایت ضخامت مناسب برای خطوط در بدترین شرایط باعث می‌‌شود که برد الکترونیکی طراحی شده به درستی عمل نکند و در بهترین شرایط باعث کاهش کارآمدی پارامترهای طراحی سیستم (توان تلفاتی، مقادیر ولتاژ و جریان سیگنال ها و…) می‌شود.

الف) انتخاب  ضخامت به اندازه بیش از حد لازم

یکی از اصول طراحی برد مدار چاپی همواره طراحی در کمترین اندازه و ابعاد است که نتیجه آن کاهش هزینه ساخت برد است. اگر ضخامت خطوط مدار چاپی را بیش از حد نیاز در نظر بگیریم، اولین عیب آن مصرف بیهوده فضای برد است که باعث می‌شود برای تکمیل طراحی و کامل کردن رسم خطوط برد لازم باشد از جامپر‌های اتصال کوتاه استفاده کنیم یا ابعاد برد را افزایش دهیم.

ب) انتخاب ضخامت کم

خطوط برد مدار چاپی درست مانند یک سیم، وظیفه هدایت جریان الکتریکی درون بخش‌های مختلف مدار را به عهده دارد. درست همان اتفاقی که در هنگام انتخاب سیم با سطح مقطع کوچکتر از حد مجاز می‌افتد، انتخاب ضخامت کم برای خطوط مدار چاپی نیز باعث به وجود آمدن مشکلی مشابه می‌شود.
انتخاب ضخامت کم باعث مشکلاتی مانند افزایش افت ولتاژ، افزایش توان تلفاتی مدار و قطع شدن خطوط می‌شود.

معیارهای انتخاب ضخامت مناسب

یکی از مهم ترین معیارهای انتخاب ضخامت خطوط، حداکثر جریان عبوری از خط و درجه حرارت ایجاد شده با توجه به این جریان است.
هر خط با توجه به صخامت مس برد مدار چاپی، مقدار مشخصی از درجه حرارت را می‌تواند تحمل کند و در صورتی که درجه حرارت از مقدار مجاز بیشتر شود، خط دچار قطعی موقت و یا دائمی خواهد شد. از طرفی درجه حرارت ایجاد شده در خط رابطه مستقیم با جریان عبوری از آن دارد، لذا یکی از مهم ترین عوامل در انتخاب ضخامت خط حداکثر جریان عبوری از آن است.

تعیین حداکثر جریان عبوری از خط

تعیین حداکثر جریان عبوری از خط با توجه به کاربرد هر خط در طراحی مدار صورت می‌پذیرد. به طور ساده می‌توان خط‌های برد مدار چاپی را به دسته بندی‌های زیر تقسیم کرد:

  • الف) خطوط سیگنال
  • ب) خطوط تغذیه

خطوط سیگنال وظیفه انتقال سیگنال‌های الکتریکی با دامنه ولتاژ و جریان کم در بخش‌های مختلف مدار را دارد. خطوط تغذیه وظیفه انتقال تغذیه لازم برای بخش‌های مختلف مدار چاپی را به عهده دارد.
به منظور تعیین جریان خطوط مدار چاپی باید نوع خط و کاربرد آن مشخص شود. برای این کار اگر طراحی مدار توسط شخص دیگری انجام شده است، طراح برد مدار چاپی باید در مورد جریان‌های مختلف (و در موارد پیشرفته در در مورد پارامترهایی مانند فرکانس سیگنال و…) با او صحبت کند.

تعیین ضخامت خط

با توجه به توضیحات داده شده در مورد رابطه بین جریان و افزایش درجه حرارت و تاثیرگذاری صخامت برد مدار چاپی در این عوامل، واضح است که تعیین مقدار دقیقی برای ضخامت استاندارد برای خطوط مدار چاپی کار آسانی نیست! به عنوان مثال دمای محیط می‌تواند در میزان بالا رفتن درجه حرارت یک خط تاثیرگذار باشد که این عامل را نیز باید در محاسبات در نظر بگیریم.
در عمل اما معمولا به صورت تقریبی از جداولی که توسط استانداردهای مختلف و به روش‌های تجربی به دست آمده است استفاده می‌شود. معمولا در کتاب‌ها و مقالات جداول مختلفی در این مورد ارائه می‌شود که گاهی مقادیر موجود در آنها کمی متفاوت است. در هر صورت استفاده از این جداول می‌تواند راهنمای خوبی برای شما باشد اما باید توجه داشته باشیم که مقادیر موجود در این جدول الزاما مقادیری دقیق برای همه‌ی طراحی‌های نمی‌تواند باشد.
جدول زیر یکی از این جداول پیشنهادی را نشان می دهد. اعداد آورده شده در این جدول برای ضخامت مس یک اونس و افزایش درجه حرارت به میزان 10 درجه محاسبه شده است.

ضخامت خطوط در طراحی برد مدار چاپی در آلتیوم دیزاینر
ضخامت خطوط در طراحی برد مدار چاپی در آلتیوم دیزاینر

 

امیدوارم این بخش از آموزش (ضخامت خطوط در طراحی برد مدار چاپی) برایتان مفید بوده باشد.

 

منبع:  میکرودیزاینرالکترونیک

 

مطلب قبلیتنظیم ضخامت خطوط در PCB آلتیوم دیزاینر
مطلب بعدیآموزش جانمایی، مسیریابی و سیم کشی قطعات در آلتیوم دیزاینر

پاسخ دهید

لطفا نظر خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید