قسمت دوم: ایجاد پروژه و طراحی شماتیک در آلتیوم دیزاینر

0
907
ایجاد پروژه و طراحی شماتیک در آلتیوم دیزاینر
ایجاد پروژه و طراحی شماتیک در آلتیوم دیزاینر

در قسمت اول (مقدمه آلتیوم دیزاینر) آموزش آلتیوم دیزاینر با مدارچاپی آشناشدیم و برای طراحی PCB نرم‌افزار آلتیوم دیزاینر را انتخاب‌کردیم. خب حالا بهتره بریم ببینیم چطوری باید با این نرم‌افزار برگزیده کار کنیم؟ همین اول‌کار بهتون بگم که اصلا نگران کار با نرم‌افزار نباشید چون کار مشکلی نیست و بهتون قول‌میدم شماهم وقتی باهاش آشناشدین مثل من از طراحی باهاش لذت میبرین.
با ما همراه باشید.

چطور با نرم‌افزار آلتیوم دیزاینر کار کنیم؟

اولین‌کاری که باید انجام‌بدین اینه‌که نرم‌افزار آلتیوم را از اینجا دانلود و نصب‌کنید. روال نصبش پیچیده نیست و مثل بقیه نرم‌افزار هاست. فقط باید لایسنس را خریداری‌کنید و یا با وجدانتان کنار بیاید و آن را کرک‌کنید. که البته من این روش را توصیه نمی‌کنم. پس‌از نصب نرم‌افزار آلتیوم دیزاینر با صفحه زیر روبرو می‌شوید(من از ورژن۱۶.۱.۷ استفاده می‌کنم):

نصب آلتیوم دیزاینر
نصب آلتیوم دیزاینر

 

بعداز بازشدن نرم‌افزار کاری باید انجام‌بدیم اینه‌که یه پروژه جدید بسازیم تا بتونیم روال طراحی را آغازکنیم. همان‌طورکه در تصویر می‌بینید از منوی File> New > Project را انتخاب می‌کنیم:

ساخت پروژه
ساخت پروژه

 

سپس صفحه‌زیر باز می‌شود که نام و آدرس پروژه را تعیین می‌کنیم:

تعیین نام و آدرس پروژه
تعیین نام و آدرس پروژه

 

خب حالا پروژمون را تعریف کردیم باید صفحه‌ای را ایجادکنیم تا بتوانیم شماتیک مدار موردنظر را طراحی‌کنیم. پس روی نام پروژه کلیک راست می‌کنیم و یک شماتیک جدید ایجاد می‌کنیم:

طراحی شماتیک
طراحی شماتیک

 

صفحه شماتیک بازشده و در نوار سمت‌چپ شماتیک جدید ایجاد می‌شود. با کلیک‌راست روی نام شماتیک و نام پروژه می‌توان آن‌ها را ذخیره‌کرد.

آشنایی‌با محیط شماتیک:

در صفحه شماتیک ایجادشده نوارهای مختلفی وجوددارد که سعی می‌کنم هرکدام را در زمان‌مناسب توضیح‌بدم. در اولین‌نگاه، دور صفحه شماتیک با نواری شامل حروف و اعداد A,B,C,D و ۱,۲,۳,۴ احاطه‌شده که از این نوار برای رفرنس‌دادن قطعات استفاده می‌شود. در سمت راست پایین صفحه جدول Title Block قراردارد که اطلاعات شماتیک در این جدول نوشته می‌شود.

اطلاعات شماتیک
اطلاعات شماتیک

 

در نوار سمت راست گزینه Libraries قرار دارد که قطعات موردنیاز برای مدار را می‎‌توانیم از این قسمت انتخاب‌کنیم. به این‌صورت که روی Libraries کلیک می‌کنیم و در کادر اول کتابخانه موردنظرمان را انتخاب می‌کنیم(در قسمت‌های بعد آموزش می‌دهم چطوری کتابخانه جدید بسازید). به‌صورت پیش‌فرض کتابخانه اصلی نرم‌افزار آلتیوم را انتخاب می‌کنیم که خب المان‌های زیادی را هم به‌صورت Dip و هم به‌صورت SMD شامل می‌شود. در کادر دوم (کادر جستجو) مقابل ستاره “*” نام قطعه موردنظر را تایپ می‌کنیم یا به‌صورت دستی در لیست کتابخانه دنبال المان موردنظرمان می‌گردیم. در کادر جستجو کتابخانه علامت ستاره کمک می‌کند تا تمام قطعاتی که نوشته شما را شامل می‌شوند نمایش‌داده‌شوند(درحقیقت جستجوی کامل‌تری انجام می‌دهد). پس‌از انتخاب قطعه موردنظر روی گزینه Place کلیک‌نمایید تا قطعه انتخابی در صفحه شماتیک وارد شود.

انتخاب قطعه
انتخاب قطعه

 

شاید بهترباشه برای دوستانی که تفاوت قطعات Dip و SMD رو نمیدونن یه توضیحی‌بدم:

قطعات Dip چیست؟

قطعات دیپ (DIP (dual in-line pin دارای پایه هستن که این پایه‌ها داخل بورد قرار می‌گیرند و از زیر لحیم می‌شوند. در نصب قطعات DIP به روی PCB ممکن‌است با مشکلاتی مانند درست جانرفتن پایه‌ها مواجه‌شوید که سرعت پروسه تولید را به‌صورت قابل‌توجهی کاهش می‌دهد.

 Dip
Dip

 

قطعات SMD چیست؟

قطعات اس‌ام‌دی(SMD (surface-mount device روی سطح بورد قرار می‌گیرند و از روی همان سطح لحیم می‌شوند. درواقع در طراحی بورد به‌جای سوراخ‌های بورد از پدهای SMD استفاده‌شده و لحیم می‌شوند. این قطعات در سایزهای مختلفی ساخته شده‌اند که میتونه به کوچکترشده PCB شما کمک‌کند. (این سایزها برای المان‌هایی به‌جز آی‌سی هاست)

سایزهای SMD
سایزهای SMD

 

ازنظرمن برای PCB این قطعات مزیت‌های نسبت‌به قطعات دیپ دارند ازجمله:

  • سرعت تولید برد‌های SMD بیشتراز برد‌های DIP است، چراکه سرعت مونتاژ بوردهای SMD بیشتراز بردهای DIP است.
  • کیفیت برد‌های SMD تولیدشده به مراتب بیشتراز برد‌های DIP است، چراکه باعث افزایش عمر و مونتاژ صحیح و قرارگرفتن قطعات در جای صحیح‌تری می‌شود.
  • دستگاه‌های مونتاژ از قطعات SMD پشتیبانی می‌کنند. البته دستگاه‌هایی هم وجود دارد که از قطعات DIP پشتیبانی‌کنند ولی قدیمی و گران‌قیمت هستند و برای شرکت‌های تولیدی مقرون‌به‌صرفه نیست.
انواع SMD
انواع SMD

 

خب برگردیم به آموزشمون؛ بعداز اینکه قطعات موردنظرتون را از کتابخانه وارد صفحه شماتیک کردید در نوار بالا سمت چپ(با کادر قرمز مشخص‌شده) Wire را انتخاب‌کنید و قطعات را با سیم به‌هم وصل‌کنید.

اتصال قطعات
اتصال قطعات

 

از نواربالا همانطورکه در شکل مشخص‌شده میتوانید برای مدارتون GND(کادر قرمز) و VCC (کادر سبز) قراردهید.

قراردادن GND,VCC
قراردادن GND,VCC

 

با دبل کلیک روی قطعه موردنظرتون میتوانید به توضیحات آن دسترسی پیداکنید. در این قسمت می‌توانید مقدار المان موردنظر را وارد کنید.

مقدار المان
مقدار المان

 

در کادر سمت چپ این صفحه در قسمت Models شما مو‌توانید فوت پرینت قطعه را تغییر بدید که جزئیات بیشتر این قسمت را در قسمت ایجاد کتابخانه توضیح می‌دهم. تا این‌مرحله شما به‌صورت مقدماتی می‌توانید شماتیک مدار خودتون را بکشید.

در قسمت سوم(ابزارهای آلتیوم دیزاینر)جزئیات‌دیگری از تنظیمات شماتیک و نوار ابزار‌های موجود در این صفحه را آموزش می‌دهیم. با ما همراه باشید.

 

مطالب مرتبط
قسمت اول − آلتیوم دیزاینر چیست؟
قسمت دوم − ایجاد پروژه در آلتیوم دیزاینر
قسمت سوم − ابزارهای آلتیوم دیزاینر
قسمت چهارم − تفاوت محیط شماتیک آلتیوم 16 و 18
قسمت پنجم − ورود به دنیای PCB در آلتیوم دیزاینر
قسمت ششم − مقدمات طراحی PCB در آلتیوم 16 و 18
قسمت هفتم − طراحی PCB در آلتیوم دیزاینر 16 و 18
قسمت هشتم − ابزارهای محیط PCB
قسمت نهم − ساخت کتابخانه (شماتیک)
قسمت دهم − ساخت کتابخانه (فوت پرینت PCB)
قسمت یازدهم − تنظیمات Rules آلتیوم دیزاینر
قسمت دوازدهم − نکات کاربردی طراحی PCB
قسمت سیزدهم− دستورات پرکاربرد و کلیدهای میان‌بر در آلتیوم دیزاینر
قسمت چهادهم − افزودن حروف فارسی و لوگو به PCB
قسمت پانزدهم سیگنال دیفرانسیلی
قسمت شانزدهم− لایه‌های PCB و طراحی برد چند لایه
قسمت هفدهم−  تنظیم طول مسیرها ( Interactive Length Tuning )
دوره رایگان آموزش آلتیوم دیزاینر

 

 

منبع: سیسوگ

مطلب قبلیفتح سرزمین‌ سیم‌ها با رزبری‌پای قسمت دوم
مطلب بعدیچطور پروژه‌هایمان را مدیریت کنیم تا موفق شوند!

پاسخ دهید

لطفا نظر خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید