مقدمه
وقتی بحث NB-IOT و اجراییشدن اون تو ایران مطرحمیشه چندتا موضوع نهچندان جالب هست که خودنمایی میکنه و از اینکه این تکنولوژی در ایران شروعبه استفاده صنعتی بشه جلوگیری میکنه! صاحبان زیرساخت NB-IOT که همون اپراتورهای شبکه تلفن همراه هستند تمایلیبه هزینه و سرمایهگذاری در این حوزه تا وقتیکه ساختار بازگشت سرمایهگذاری اونها کاملا مشخصبشه ندارند!
شرکتهای تولیدکننده هم نیازبه زیرساخت مناسب در شهرها دارندتا پروژههای خود را تست و اجرایی نمایند، نه دوتا BTS در یک مکان مشخص که تازه باید با کلی هماهنگی و دغدغه فنی تستها را استارتبزنن!
یک مقوله وحشتناک هم بحث تحریمهایی هست که باعثشده شرکتهای خارجی بحثهای تکنولوژیک مربوطهبه اضافهکردن ساختار NB-IOT در ساختار سختافزار و نرمافزار اپراتورها را بهسختی دچار چالش نمایند و صدالبته بحث دلار و افزایش اون هم مزیدبرعلت خواهدبود تا گره بالا بهاینراحتی ها قصد بازشدن نداشتهباشه! خب چاره چیه؟ بیاییم طرحهای بزرگ کشوری را منوطبه اتمام تحریمها و مسائل پیرامون اون کنیم و همه موارد را مسکوت نگهداریم! یااینکه یک مسیر منطقیتر برای عدم ازدستدادن وقت برای اجرای پروژهها داشتهباشیم. از موارد عمده مصرف NB-IOT در استارت کار بیشک بحث قرائت کنتورهای آب و برق و گاز و … هست، در طرحهایی که تصویبشدند اکثر هزینه این کنتورها را مشترکین قراره پرداختنمایند و لازماست دقت بالایی در انتخاب و سازوکار تثبیت تکنولوژی جدید داشتهباشند.
واضحتر اینهکه اگر قراره ما یک تکنولوژی جدید را با هزینه جیب مردم جایگزین تکنولوژیهای قدیمیتر کنیم باید حواسمون جمع باشه که بهترین تکنولوژی را طی یک ساختاروقیمت مناسب جوری انتخابکنیم که دوسال دیگه نخواهیم از جیب مردم مجددا خرجکنیم! شبیه GPS های آفلاین پلیس و پروژه سپهتن
راهکار اجراییکردن پروژههای مبتنیبر NB-IOT در ایران چه هست؟
یکیاز پیشنهادات در این حوزه میتونه استفادهاز دو تکنولوژی همزمان در یک سختافزار باشه تا بشه کمکم تکنولوژی قدیمیتر را باتوجهبه ارتقاء زیرساختها بصورت فازبهفاز جایگزین نمود. کسی نمیتونه منکر قابلیتهای مصرف پایین NB-IOT و قدرت نفوذ و … این تکنولوژی بشه و کسی هم نمیتونه منکر عمومیت و سطح پوشش ۲G و هزینه کم ماژولهای این نسل در ایران بشه!(که البته کمکم داره جای خودش را به ۴G و… میده).
ایده بهصورتواضح اینهکه ما بیاییم از دو تکنولوژی ۲G , NB-IOT بهصورتهمزمان استفادهکنیم و سعیکنیم در حالت اولیه از ماژولهای ۲G جهت انتقال اطلاعات استفادهکنیم و بهمرور با وسعت پوشش NB-IOT اون را جایگزین ۲G بهصورت اتوماتیک کنیم.
در سبد محصولات شرکتهای معتبر ارائهدهنده ماژولهای NB-IOT مشخصا ماژولی که هم NB-IOT و هم GPRS- 2G را ساپورت کنه وجود نداشت و جهت ارائه راهکاربالا باید دو ماژول بصورت موازی روی یک برد قرار میگرفت که مطئمنا ازنظر هزینه و نکات فنی میتونست منطقیبودن استدلال بالا را تاحدی دچارچالش کنه!
چندروز پیش شرکت کویکتل از ماژول BC97 خود با قابلیت پشتیبانی همزمان از 2G-GPRS NB-IOT رونمایی کرد، بهجرات میتوان گفت این ماژول میتونه ازنظر فنی و قیمتی راهکار مناسبی برای اجرای هرچه زودتر پروژههایی مبتنیبر NB-IOT مثل هوشمندسازی کنتورها در ایران باشه.
بزودی پستهای بیشتری درمورد این ماژول و راهاندازی اون منتشرخواهیمکرد. همچنین سعی داریم این ماژولها و بردهای آموزشی آن را در فروشگاه تخصصی خود تأمین کنیم.
منبع: سیسوگ