هوش مصنوعی چیست و تا چه اندازه می‌تواند هوش انسانی را دنبال کند

0
635
هوش مصنوعی
هوش مصنوعی

مقدمه

حتی اگر فیلد کاری یا تخصص شما در حوزه برنامه‌نویسی نباشد، و فقط به‌عنوان یک فرد عادی اخبار روز را دنبال می‌کنید، محال‌ممکن است که حداقل هفته‌ای یکبار اسم هوش‌ مصنوعی به گوشتان نخورد.

به‌نظرمن کسی که اسم هوش مصنوعی را برای این موضوع انتخاب‌کرد، بهترین ترکیب‌ممکن را درنظرگرفت، چراکه هر مخاطبی بدون هیچ علم و پیش زمینه‌ای در باب این موضوع، با شنیدن این اسم می‌تواند حدس بزند که هوش مصنوعی چیست و چه‌کاری انجام می‌دهد.

ما قصد نداریم در این مقاله به تعریفِ تئوری این موضوع بپردازیم یا اینکه بخواهیم آموزشی برای هوش مصنوعی ارائه بدهیم، چراکه بهترین تعریف‌ها و توضیحات در بسیاری از کتاب‌های مرجع برای این زمینه وجود دارد. اما ما قصد داریم هر چندوقت یکبار اخبار به‌روز مربوط به این حوزه را پوشش بدهیم و از کاربردهای این علم در تکنولوژی، برای شما صحبت‌کنیم. اگر هوش مصنوعی برای شما هم جذاب است و مثل ما از دیدن کاربردهای این علم هیجان‌زده می‌شوید، با ما درمیان بگذارید تا بیشتر به این موضوع بپردازیم. باتوجه‌به استقبال شما، در آینده پروژه‌هایی در رابطه با هوش مصنوعی را در سایت قرار خواهیم داد.

معرفی

اجازه بدهید قبل‌از یک تعریف عمومی درباره هوش مصنوعی یک‌سری تعریف درمورد خود هوش داشته‌باشیم. غالبا ما هوش و ذکاوت را برای انسان درنظر می‌گیریم و برای هوش انسانی هیچ محدودیتی قائل نمی‌شویم. هوش انسانی؛ هوشی است که تا حدی می‌تواند رشد و نمو کند که حتی خود انسان هم تصورش را نمی‌کند. هوشی که ما از آن بهره‌مند هستیم می‌تواند یاد بگیرد، خلاقیت به خرج دهد، متناسب با زمان تصمیم بگیرد و… .

آیا انسان می‌تواند موجودی شبیه خودش بسازد که تمام این کارها را انجام بدهد؟ نمی‌توان پاسخی قطعی برای این سوال پیدا کرد، چون افراد باورهای متفاوتی در این رابطه دارند و هرکدام از این دو گروه هم دلایل خود را دارند.

هوش مصنوعی و هوش انسانی
هوش مصنوعی و هوش انسانی

 

اینکه انسان بتواند به‌صورت طبیعی یا ژنتیکی یا هر چیز دیگری که شما اسمش را بگذارید، موجودی شبیه خودش خلق کند، و این موجود بتواند تمام کارهای انسانی را انجام بدهد موردبحث‌ما نیست، اگرچه خبرهای زیادی در این‌مورد شنیدیم که بعضی‌از کشورها درحال‌انجام این کار هستند و ظاهرا به‌نتایجی هم دست یافتند. موضوع موردبحث ما هوش مصنوعی خواهد بود، یعنی اینکه انسان بتواند بااستفاده‌از کامپیوتر، رفتارها و هوش انسانی را در موجود دیگری مشاهده‌کند.

اگر از حق نگذریم متخصصان هوش مصنوعی بسیارموفق عمل کرده‌اند و ربات‌هایی ساختند که خیلی‌از کارهایی که ما در طول روز انجام می‌دهیم را به‌راحتی و با کیفیت هرچه تمام‌تر انجام می‌دهند. اما آیا هوش انسانی به همینجا ختم می‌شود؟

با تمامی این تفاسیر، هوش مصنوعی هنوز نتوانسته رفتارهایی مانند خشم، عصبانیت، غرور و … را توصیف کند. به گفته بسیاری‌از متخصصان هوش مصنوعی تا یکی دو دهه‌ی آینده، هوش مصنوعی قادر نخواهد بود که این رفتارها را توصیف کند. نظر شما در این رابطه چیست؟

هوش مصنوعی بااستفاده‌از الگوریتم‌ها و زبان‌های برنامه‌نویسی می‌تواند بعضی‌از رفتارهای انسانی را به کامپیوتر منتقل کند یا به‌عبارتی‌دیگر، کامپیوتر بااستفاده‌از الگوریتم‌ها می‌تواند رفتارهای انسانی از خود نشان بدهد.

در ادامه رباتی را به شما معرفی خواهیم کرد که این ربات می‌تواند همانند یک هنرمند چیره دست، با‌استفاده‌از الگوریتم‌های هوش مصنوعی که به او داده‌شده‌است چهره‌ی شما را نقاشی کند.

ربات اِی دا، هوش مصنوعی و خلاقیت هنری

ربات ای دا
ربات ای دا

 

برنامه بیستک از شبکه ایران اینترنشنال که مستندهایی در حوزه تکنولوژی تولید می‌کند، در یکی‌از مستندهای خود درباره‌ی ربات هنرمندی توضیح می‌دهد که قادر است مانند یک هنرمند چیره‌دست چهره‌ی شما را طراحی‌کند.

اسم این ربات اِی دا است، این اسم از روی اسم یکی‌از پیشگامان کامپیوتر در دنیا انتخاب‌شده‌است. با لباسی که کمی رنگ روی آن ریخته‌شده‌است و چشمانی که با دقت به شما خیره می‌شوند، فکر می‌کنید اِی دا واقعا یک آرتیست است. اما صدای بوق و بازوی رباتی او خیلی زود هویت واقعی او را نمایان می‌کند.

اِی دا ایده یک گالری‌دار به اسم ایدن ملر است که با کمک دانشمندان در دانشگاه آکسفورد و همچنین بخش رباتیک دانشگاه لیدز انگلستان پیاده‌سازی شد.

اِی دا درواقع یک ربات است که با استفاده از الگوریتم‌های هوش مصنوعی که برایش درنظرگرفته‌شده‌است و تمامی سخت‌افزارهای جانبی، به یک هنرمند چیره‌دست تبدیل می‌شود.

اِی دا از سه کامپیوتر تشکیل‌شده‌است که درمجموع به‌عنوان یک سیستم عمل می‌کنند. جالب اینجاست که حرکات دست اِی دا بااستفاده‌از یک کامپیوتر رزبری‌پای که نامش برای همه‌ی ما آشناست کنترل می‌شود، یک کامپیوتر دیگر در سرش و آخرین کامپیوتر هم در قفسه‌ی سینه‌ی او قرار دارد.

یکی‌از سازندگان اِی دا می‌گوید:”متوجه خواهید شد که چهره‌هایی که اِی دا ترسیم می‌کند دقیق و مثل عکس واقعی نیستند، چون حواسمان بوده است که اگر آن را طوری می‌ساختیم که این دقت را داشته‌باشد، مردم فکر می‌کردند اِی دا چیزی جز یک چاپگر گران‌قیمت نیست، درحالیکه اِی دا واقعا و حقیقتا خلاق است و هربار که چهره‌ی کسی را طراحی می‌کند تصویر متفاوتی خلق می‌کند.”

ربات ای دا
ربات ای دا

 

جالب اینجاست که وقتی با اِی دا صحبت می‌کنید او خودش را هنرمند می‌داند و می‌گوید می‌تواند با انسان‌ها کار هنری مشترک انجام دهد. در آخر وقتی از او می‌پرسند با دیدن نقاشی‌هایت چه احساسی بهت دست می‌دهد، می‌گوید من مثل انسان‌ها احساس ندارم. جمله‌ی آخر اِی دا برای من یک حس تراژدی به وجود می‌آورد، برای شما چطور؟

این تازه اول راه است و هوش مصنوعی می‌تواند بسیار فراتر از چیزی که امروز وجود دارد برود، اما ظاهرا پیشرفت هوش مصنوعی برای بعضی افراد بنابه دلایل مختلف با ترس همراه است و از آینده این تکنولوژی وحشت دارند. با تمامی این تفاسیر این تکنولوژی بوده است که همیشه به داد ما انسان‌ها رسیده است و زندگی را برای ما راحت‌تر کرده است.

همچنین مستند بسیار زیبای ربات اِی دا را می‌توانید از طریق این لینک مشاهده نمائید.

 

منبع: سیسوگ

مطلب قبلیآموزش FPGA قسمت یازدهم: ساختار شرطی case
مطلب بعدیساخت ردیاب با GPS و ارسال پیام با ماژولSIM808 و آردوینو

پاسخ دهید

لطفا نظر خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید