مقدمه
یکی از پرکاربردترین ماژولهای چندسال اخیر که توانسته تحول عظیمی در استفاده از محصولات الکترونیکی و بحث اینترنت اشیاء ایجاد نماید بیشک ماژولهای GSM Modem بودهاند. آشناترین برند این ماژول، شرکت سیم کام SIMCOM است که تنوع و تاریخچهی طولانی در ارائه این ماژول در ایران دارد. شرکت SimCom ماژولهای زیر را در بازار ایران ارائه نموده است: Sim300 – Sim900 – Sim800 – Sim800C که برخی از آنها از رده تولید نیز خارجشدهاند. شاید بتوان گفت مهمترین خصیصه انتخاب ماژولهای سیم کام نیز فروانی آن در بازار ایران بوده است.
چرا ماژول Gsm Modem من در شرایط عادی و یا هنگام ارتباط هنگ میکند؟
چرا من نمیتوانم در مدت زمان طولانی GSM Modem خود را لایو نگه داشته و مجبور به قطع و وصل برق میشوم؟
جهت پاسخ به سؤالات بالا سعی میکنیم در زیر به چند نکته مهم برای طراحی اشاره نماییم. هنگام طراحی برد برای چنین محصولاتی لازم است چند نکتهی کلیدی و مهم را رعایت نمود که بتوان بهصورت طولانیمدت از یک ماژول Gsm Modem (جی اس ام مودم) بهصورت کاملاً امن (بدون هنگ کردن) استفاده نمود.
طراحی تغذیه مناسب برای این ماژول مهمترین موضوع برای طراحی برد و استفاده از ماژول GSM Modem، طراحی تغذیه مناسب برای این ماژول است. در یک کلام تغذیه موردنظر باید بتواند بهصورت لحظهای حداقل 2 آمپر جریان و یک تغذیه صاف و رگوله شده را به ماژول شما تحویل بدهد. به عبارتی در فرآیندهای کشیدن پی سی بی (PCB) و استفاده از رگولاتور مناسب و.. باید حتماً این مورد لحاظ گردد. با توجه به جریان کشی لحظهای Gsm Modem، لازم است تغذیه ورودی دارای این قابلیت باشد بنابراین اکثراً در بردها، از آی سی های تغذیه سوئیچینگ برای این کار استفاده میگردد؛ مانند LM2576 یا سریهای مشابه و لازم است تمام پارامترهای لازم ازجمله سلف مناسب بخصوص ازنظر جریان دهی لحظهای، برای طراحی این تغذیه مناسب لحاظ شود. بعضیاوقات حتی در بردهای آموزشی مشاهده میشود که بهجای سلف مناسب با قابلیت جریان دهی لحظهای، یک سلف مقاومتی یا بدون توانایی جریان دهی استفاده میشود. استفادهکنندگان از این بردها همیشه اعلام میکنند که در شرایط خاصی این ماژول هنگ میکند. (بهخصوص در مواردی که ماژول سعی میکند ارتباط صوتی، اینترنتی و یا حتی پیامکی برقرار کند.) مورد بعدی که لازم است حتماً در مورد تغذیه لحاظ گردد، قرار دادن خازنهای مناسب با ESR پایین بهخصوص تانتال، در نزدیک تغذیه این ماژول است. این خازنها تأثیر بسزایی در دادن انرژی مناسب لحظهای به GSM modem دارند و باعث جلوگیری از هنگ کردن ماژول میشوند. در طراحی پی سی بی (PCB) جهت این بردها لازم است ترکهای بزرگ بیش از یک میلیمتر برای تغذیه لحاظ گردد. برخی افراد هنگام طراحی، یک ترک بسیار ضعیف برای تغذیه این ماژول استفاده میکنند که باعث عدم کارکرد صحیح GSM modem میشود.
ایجاد قابلیت ریستارت ماژول برای پروسسور اصلی
یکی از موارد مهم جهت استفاده طولانی مدت از ماژول GSM modem لزوم ایجاد قابلیت ریستارت ماژول در شرایط متفاوت است. لازم است حتماً میکروکنترلر شما بتواند ماژول GSM modem را بهصورت سختافزاری ریست یا برق ماژول را قطع و وصل نماید. موارد بسیار زیادی در هنگام ارتباط با ماژول GSM Modem اتفاق میافتد که نیاز است ماژول بتواند دوباره کاملاً شروع بهکار نماید؛ از هنگ کردن ماژول گرفته تا عدم توانایی ارتباطهای مناسب (GPRS SMS) در حالتهای متفاوت از جمله این موارد هستند. در این هنگام لازم است شما برای ادامه کارکرد مناسب ماژول بتوانید آن را با استفاده از پایه ریست، ریست نموده یا برق اصلی را قطع و وصل نمایید. منظور از پایه ریست پایهای است که بتواند میکروکنترلر داخلی ماژول را حتماً ریست نماید و نه پایههای نرمافزاری مانند: POWER KEY. بسیار پیش آمده که ماژولی مثلاً SIM300 بعد از چند ماه کارکرد، هنگ نموده و پایه POWER KEY آن نیز هیچ عکسالعملی را قبول نمیکند و نمیتوان از طریق این درگاه ماژول را ریست واقعی نمود.
رعایت اصول برنامهنویسی مناسب
لازم است بهطور مداوم، قابلیتهای ارتباطی با ماژول و کارکردهای ماژول (GPRS -SMS) را در نرمافزار میکروکنترلر بررسی کرد و درصورتیکه این ارتباط بهطور مناسب برقرار نمیشود، میکرو اقدام به راهاندازی مجدد ماژول نماید. بسیار دیده شده است بااینکه ماژول ازنظر جواب دهی مشکلی ندارد و میتواند کامندها را جواب دهد ولی به علتهای مختلف، نمیتواند ارتباط مناسب GPRS ای برقرار نماید، که معمولاً با ریستارت شدن ماژول، مشکل برطرف میشود.
منبع: سیسوگ