دیود TVS و کاربرد های آن

0
1310
دیود TVS
دیود TVS

مدار‌های محافظتی توسط دیود TVS :

دیود TVS چیست؟

دیود TVS
دیود TVS

 

محافظت مدارات الکترونیکی دربرابر ولتاژ و نویز‌های ناخواسته، جزء اصلی هر مداری است. مدارات الکترونیکی نسبت‌به حفاظت دربرابر این موارد می‌توانند استانداردهای ولتاژ را بگیرند. برای حفاظت‌از ولتاژ و نویز‌های ناخواسته، در مدارها راه‌های متفاوتی استفاده می‌شود؛ ولی مقصود همه‌ی آنها یکی است. یکی‌از قطعاتی که برای این‌منظور استفاده می‌شوند، دیود‌های TVS هستند. دیود های TVS سرعت بسیار بالایی دارند و می‌توانند جریان‌های لحظه‌ای بالایی را از خود عبوردهند.

موارد استفاده از دیود TVS:

کاربردهای دیود TVS
کاربردهای دیود TVS

 

دیود‌های TVS کاربردهای بسیاری دارند. از آن‌ها در منابع تغذیه، پورت‌های ورودی و خروجی مدارات دیجیتال و آنالوگ و … در سطح وسیعی می‌توان استفاده‌کرد.

مثالی‌از اهمیت مدارهای محافظ: یک مدار ارتباطی با بستر 485 داریم و این مدار را بدون محافظ بسته‌ایم. از این بستر انتظار داریم تا 1500 متر انتقال داده‌ی بدون‌مشکل داشته‌باشد. مدار را روی میز طراحی تست می‌کنیم، کارکرد آن را تأیید می‌کنیم و مدار را تحویل مشتری می‌دهیم. بعداز چندروز مشتری با نارضایتی تماس می‌گیرد که مدار شما کار نمی‌کند. بعداز بررسی متوجه می‌شویم که یکی دو قطعه در مدار سوخته‌اند. اینجاست که به اهمیت مدارات محافظ پی می‌بریم. برای حفاظت چنین مداری، استفاده‌از دیود TVS یک راهکار کار‌گشا خواهدبود.

حفاظت از مدار با دیود
حفاظت از مدار با دیود

 

در محیط پیرامون، ولتاژ و نویز‌های ناخواسته به‌سادگی ایجاد می‌شوند: با جوراب کمی روی یک فرش راه بروید و سپس دست خود را به دستگیره آهنی درب بزنید، جرقه‌ای اتفاق می‌افتد. لامپ مهتابی را روشن کنید، نویزی القاء می‌شود و مثال‌های دیگر. ما با انواع نویز‌ها محاصره شده‌ایم. این نویزها بسته‌ به سطح و توان، میزان تخریب متفاوتی دارند. مدارات الکترونیکی هم بسته به حساسیت، آسیب‌های متفاوتی می‌بینند. به‌راحتی می‌توانید با استفاده‌ی مناسب‌از دیود‌های TVS، از مدارات خود محافظت کنید.

نحوه‌ی نام‌گذاری و انتخاب دیود‌های TVS:

دیود‌‌های TVS در دونوع یکطرفه و دوطرفه ساخته می‌شوند. برای انتخاب دیود مناسب کافی‌است مشخصه‌های مورد‌نظر خود را باجدول مطابقت داده و دیود را انتخاب‌کنید.

در نام‌ دیود‌ها، ۴ حرف اول سری ساخت دیود را نشان‌می‌دهد. ۳ حرف بعدی مقدار ولتاژ دیود را مشخص‌می‌کند. وجود حرف C به‌این معنی‌است که دیود دوطرفه است. در آخر حرف A نشان‌دهنده‌ی میزان خطای دیود است. سری‌های دیگر هم از نام‌گذاری مشابهی پیروی می‌کنند که می‌توانید توسط دیتاشیت آن‌ها را ترجمه کنید.

نام‌گذاری دیود‌های TVS
نام‌گذاری دیود‌های TVS

 

همچنین شما می‌توانید در زیر قسمتی‌از لیست مشخصات TVS‌ها را مشاهده‌کنید. نکته: در‌صورتی‌که TVS ولتاژ Breakdown را تجربه کند، اتصال کوتاه میگردد و در این حالت دیگر قابل‌استفاده و یا برگشت‌پذیر نیست و باید تعویض گردد.

 مشخصات TVS‌ها
مشخصات TVS‌ها

 

فایل‌های دانلودی مربوطه:

می‌توانید فایل دیتاشیت دیود‌های TVS مربوط‌به شرکت Littelfuse را از لینک‌زیر دانلود کنید:

 

 

 

 

منبع:‌سیسوگ

مطلب قبلینکات و ترفندهای بهینه سازی برنامه C برای میکروکنترلر AVR -قسمت سوم
مطلب بعدیپروژه رایگان راه اندازی RC5 با آردوینو

پاسخ دهید

لطفا نظر خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید