مطمئنا اگر یک مهندس الکترونیک فعال در حوزه صنعت باشید حتما با چالشی بهنام GUI برخورد کردهاید بهطورمثال شما یک پروژه را از لحاظ سختافزاری بهنحو احسنت انجامدادهاید و بسیارعالی کار میکند اما اگر برای سختافزار خود یک محیط گرافیکی عالی درست نکنید درواقع میتوان گفت که بخش بزرگی از پروژه شما ناتمام ماندهاست که اگر هم دقتکنید بیشترین مهندسین الکترونیک در این بخش دچارمشکل هستند. در این مقاله میخواهیم به معرفی یک ابزار کاملا کاربردی برای ایجاد یک محیط گرافیکی برای دستگاههای الکترونیکی بپردازیم.
GUI چیست؟
GUI یا رابط کاربر گرافیکی، مجموعهای از نشانههای گرافیکی نمایشدادهشده بر روی یک نرمافزار است که در آن کاربر بهجای تایپ فرمانهای بلند و پیچیده از اعلان فرمان، با اشاره بر نمایشهای تصویری بر روی صحنه تصویر، پروندهها، برنامهها یا فرمانهای گوناگون را انتخاب میکند.
بهعبارتی سادهتر، یک محیط گرافیکی را برای راهنمایی و کاربری بهتر انسان بکار میگیرند.
QT چیست؟
کیو(به انگلیسی: Qt) یک ابزار متنباز است که مجموعهای از کتابخانهها و سرآیندهای نوشتهشده به زبان ++C در آن موجود است. که به برنامهنویس امکان توسعه آسان نرمافزارهای کاربردی را میدهد. کیوت شامل چندین کلاس برای کار با واسط گرافیکی، چندرسانه، ابزارهای پایگاهداده، شبکه و… است. نرمافزارهای نوشتهشده با ابزار کیوت قادرند تا بااستفادهاز یک کامپایلر زبان سیپلاسپلاس برای طیف وسیعی از سیستمعاملها از جمله گنو/لینوکس (نسخههای رومیزی و وسیلههای قابلحمل)، ویندوز، ویندوز CE، مکاواس و… مورداستفاده قرارگیرند. بدینترتیب حمل نرمافزار نوشتهشده بدونتغییر در متن کد نوشتهشده امکانپذیر است. از کیوت در زبانهای برنامهنویسی متعددی مانند ++C و جاوا وپایتون میتوان استفادهکرد. خب تا اینجا که مطالعهکردید درواقع یک توضیح کلی از QT بود اما جدیدا نسخهای از این نرمافزار منتشرشدهاست که دقیقا هم با این عنوانزیر میباشد.
QT برای میکروکنترلرها
درواقع در ورژن جدید این نرمافزار همانطوریکه در تیتر مشاهده میکنید نسخهای ارائهشدهاست، که برای ایجاد یک محیط گرافیکی برای میکروکنترلرها میباشد و نکته جالب اینجا است که گفتهشدهاست محیط گرافیکی موردنظر بدون سیستمعامل روی دستگاه موردنظر عمل میکند. درواقع بهجرات میتوان گفت از این به بعد هر شخصی که مقداری با میکروکنترلرها کار کرده باشد بهراحتی میتواند یک محیط کاملا گرافیکی را برای سختافزار موردنظر خود درست کند.( البته نهاینکه قبلا نشه اینکارو کرد درواقع این ابزار کار رو برای ما راحتتر کرده دوستانی که با Nodered کار کرده باشند بهتر متوجه موضوع خواهند شد اما کلیت ماجرا ساختن یک محیط گرافیکی زیباتر با دردسر کمتره). درحالیکه کاربران برنامههای خود را میتوانند برای میکروکنترلرها ایجاد کنند، توسعهدهندگان میتوانند از زبان UI قدرتمند QML و مجموعه کنترلهای Qt Quick آماده نیز استفادهکنند. ازجمله ابزارهای جدید طراحی و توسعه Qt شامل Qt Design و Qt Creator میباشد که از توسعه ابزار جدید گرافیکی پشتیبانی میکند. تیم Qt همچنین اطمینان میدهد که کاربران فعلی Qt می توانند به توسعه برنامههای کاربردی خود برای میکروکنترلرها ادامهدهند. بهعبارتی میتوانند UI طراحیشده خود را با یک پلتفرم سختافزاری پشتیبانیشده نیز امتحانکنید. شما میتوانید لایبرریهای دمو این برنامه را از از این آدرس دانلود نمایید. درحالحاضر، Qt بهطورخاص برای میکروکنترلرهای سری Arm Cortex-M تولیدشدهاست، و با بعضیاز آنها تستشدهاست که در ادامه آنها را ذکر میکنیم.
- STM32F769i-DISCO
- STM32F7508-DK
- I.MX RT1050-EVKB
- Renesas RH850
در ادامه میتوانید نسخه آزمایشی راهاندازی ترموستات را با مشخصات زیر می توانید بر روی برد NXP I.MX RT1050-EVKB که اجرا شده است مشاهده کنید:
- Screen Resolution of 480×272, Color -16 bit
- Frame Rate 60 FPS
- SRAM Used 1625 KB
- FrameBuffer 522KB
منبع: سیسوگ