mc60، من بهش میگم یک ماژول تمام عیار، چون فقط با استفاده از همین یک ماژول کویکتل میتونید پروژههای متنوع در زمینه IOT رو به راحتی پیاده سازی کنید و امکانات ارتباطی مناسبی هم داشته باشید. توی قسمت اول از این سری مطلب میخواهیم به طور کامل با این ماژول آشنا بشیم و کاربردهای اون رو بررسی کنیم و یک هدربرد یا برد راه انداز مناسب برای استفاده از اون معرفی کنیم، در قسمتهای بعدی هم نحوه راه اندازی و برنامه نویسی mc60 و پروژههای جالب رو داریم.
با ماهمراه باشید.
ابتدا ویژگیهای کلیدی ماژول mc60 رو بررسی میکنیم:
- ابعاد: 18.7*16*2.1 mm
- وزن: 1.3 g
- پشتیبانی از 4 باند فرکانسی رادیویی
- پشتیبانی از GPRS (تقریبا همون 2G)
- پشتیبانی از GPS و GNSS
- پشتیبانی از بلوتوث نسخه 3 (البته تو مدل MC60E دارای بلوتوث نسخه 4 هست)
- پشتیبانی از دو سیم کارت (البته یکی باید در حالت استندبای باشه)
- ولتاژ کاری: 4.0V (برای خود ماژول) , 3.3V (برای بخش GNSS)
امکانات دیگر:
- پشتیبانی از SD Card
- دارای 3 پورت UART
- دو کانال خروجی صوت و یک کانال ورودی
- یک کانال ADC
- پایه PWM
- پایه های قابل استفاده به عنوان GPIO
- و…
خب حالا بریم سر اصل مطلب. برای استفاده از این ماژول ما چند تا راه داریم. یکی این هست که بیایم و یک میکروکنترلر یا یک آردوینو بزاریم کنارش و به کمک AT COMMAND با ماژول mc60 کار کنیم. ولی راه فوق العاده دیگه ای که داریم این هست که بیایم و از قابلیت OpenCPU ماژول استفاده کنیم که قبلاً در موردش کامل توضیح داده شده. اما کلیتش این هست که ما میایم و کدهای خودمون رو روی خود ماژول میریزیم و دیگه نیاز به هیچ کنترل کننده دیگه ای نداریم. این باعث کوچکتر شدن مدارمون، مصرف پایینتر و … میشه. حالا نکتهای که هست اینه که قسمت GNSS ماژول به صورت کاملاً مستقل از بقیه ماژول هست و اگر ما نیاز به استفاده ازش داشتیم، میتونیم تغذیش رو وصل کنیم و اینکه پورت GNSS_USART رو به AUX_USART وصل کنیم تا ماژول بتونه اطلاعات موقعیت رو دریافت کنه. در تصویر زیر پایههای 22 تا 25 میشه. اگر از برد راه انداز کویکتل که در ادامه معرفی میشه استفاده کنید، کار شما خیلی راحت تر خواهد بود.
از کاربردهای ماژول ساخت ردیاب، استفاده در دستگاه پوز، دزدگیرهای خلاقانه برای مکانهای دور از دسترس، تجهیزات خانه هوشمند و یا هر چیزی که شما فکرش را بکنید را میتوان نام برد.
برای استفاده از ماژول در حالت AT COMMAND نیاز به کار خاصی نیست و شما میتونید به راحتی با ارسال دستورات از ماژول استفاده کنید، البته برای کار راحتتر میتونید از نرم افزار QNavigator استفاده کنید. محیط نرم افزار به این شکله:
شما میتونید با چند تا کلیک ساده اطلاعات ماژول رو بهدست آورده و یا باهاش پیامک ارسال کنید و یا زنگ بزنید و… و در همون حین دستوراتی رو که ارسال میشه ببینید و توی برنامه خودتون ازش استفاده کنید. فایل نرم افزار در پیوست اومده.
برای نمونه ما میخوایم یک پیامک با ماژول بفرستیم.
طبق شکل زیر، اول این منو رو انتخاب میکنیم:
توی این پنجره شماره پورت رو مشخص میکنیم:
و اینجا روی گزینه Connect to module کلیک کرده و اطلاعات ماژول بدست میاد:
بعد وارد گزینه sms میشیم و گیرنده و متن پیام رو مشخص میکنیم، به همین راحتی ارسال شد!
حالا برای اینکه بخوایم اطلاعات GNSS ماژول رو بهدست به یاریم توی یه برنامه ترمینال از دستورات زیر به ترتیب استفاده میکنیم:
AT+QGNSSC=1 //روشن کردن gps AT+QGNSSRD? //خواندن موقعیت
این هم از پاسخ ماژول:
ولی ما میخواهیم نحوه کار با ماژول رو به صورت OpenCPU توی آموزشهای بعدی یاد بگیریم که یکم متفاوت هست.
شرکت کویکتل دو راه برای استفاده از این قابلیت پیشنهاد داده که یکی نوشتن کدها با یک ادیتور کد و کامپایل اون به صورت دستی هست و دیگری پیکربندی IDE Eclipse برای ویرایش کد هست. ولی ما از کد ادیتور Visual Studio code استفاده میکنیم. پس حتماً قسمتهای بعدی آموزش را دنبال کنید.
از اونجایی که ماژول کویکتل بهصورت SMD هست، قبل از هر چیز ما نیاز به یک سخت افزار یا برد راه انداز مناسب داریم که بتونیم ازش استفاده کنیم. واسه همین دوستانمون یک هدربرد مناسب براش طراحی کردند که تصویر اون رو در زیر میبینید. فایل شماتیک و pcb اون رو در پیوست قرار دادم و میتونید بهصورت رایگان دانلود کنید.
اگر هم خواستید خودتون یک برد برای اون تهیه کنید شرکت quectel یک مرجع طراحی مناسب آماده کرده که فایل اون رو هم در پیوست با نام Quectel_MC60_Reference_Design قرار دادم و میتونید دانلود کنید.
دانلود رایگان برد PCB راه اندازی MC60
پیوستها
نرم افزار
Qnavigator_V1.6.9.1 : QNavigator_V1.5
فایل شماتیک و pcb هدربرد: شماتیک ، PCB
مرجع طراحی: Quectel_MC60_Reference_Design_Rev.B
در این قسمت میتونید به همه قسمتهای سری آموزش های ماژول mc60 دسترسی پیدا کنید:
کار با ماژول تمام عیار mc60 – قسمت اول – برد راه انداز
کار با ماژول تمام عیار mc60 – قسمت دوم – راه اندازی OpenCPU
کار با ماژول تمام عیار mc60 – قسمت سوم – ساخت ردیاب
کار با ماژول تمام عیار mc60 – قسمت چهارم – OpenCPU و تکمیل ردیاب
کار با ماژول تمام عیار mc60 – قسمت پنجم – ساخت MP3 Player
کار با ماژول تمام عیار mc60 – قسمت ششم – نمایشگر oled
منبع : سیسوگ